Από πρώην σύμβουλος του Τραμπ στο πλευρό της ακροδεξιάς Λεπέν

Από πρώην σύμβουλος του Τραμπ στο πλευρό της ακροδεξιάς Λεπέν
epa06585457 Former US White House strategist Steve Bannon speaks during the 'Weltwoche (World week) on the road - Steve Bannon' event in Zurich, Switzerland, 06 March 2018. Reports state that Bannon will speak on his time in the White House and other political topics. EPA/ENNIO LEANZA

Ο Στιβ Μπάνον εμφανίστηκε στο συνέδριο του ξενοφοβικού γαλλικού κόμματος και στήριξε δημόσια την ηγέτιδά του.

 

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ ,Ντόναλντ Τραμπ στήριξε το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, χαιρετίζοντας στο συνέδριο του κόμματος . «Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος,» τόνισε ο Μπάνον μιλώντας το Σάββατο σε εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Μετωπου στη γαλλική πόλη Λιλ. «Η ιστορία είναι με το μέρος μας.» Αυτό απέδειξε η εκλογική επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, είπε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Τραμπ.

Ο Μπανον είχε προσκληθεί στο διήμερο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος, καθώς η ηγέτης του κόμματος Μαριν Λεπέν θέλει να οδηγήσει σε μια πορεία ανανέωσης του κόμματος της-αλλάζοντας και το όνομα του- μετά την αποτυχία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους.

Σε άλλες ερωτήσεις η Λεπέν παίρνει πολύ περισσότερη υποστήριξη. Το 98% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να μειωθεί δραστικά τη μετανάστευση στη Γαλλία. Περίπου το 90% θέλει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για πιθανή απόσυρση της Γαλλίας από την ΕΕ. Περίπου τα δύο τρίτα θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα.

Ο Μπανον είπε: “Ας σας λενε ρατσιστές, ας και ξενοφοβους . Δεχτείτε το ως σήμα τιμής. Επειδή κάθε μέρα γινόμαστε ισχυρότεροι και αυτοί γίνονται πιο αδύναμοι.

Ξανά πρόεδρος η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, μόνη υποψήφια για τη διαδοχή της, επανεξελέγη όπως αναμενόταν πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στη Γαλλία λαμβάνοντας το 100% των ψήφων, στο τέλος μιας ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.

Υπήρξε ένα 2,87% που ήταν λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στιβ Μπριουά χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψηφισάντων.

Η 49χρονη Λεπέν αρχίζει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος που διοικεί από τότε που διαδέχτηκε τον πατέρα της, το 2011, ενώ από σήμερα στερεί και τον τελευταίο τίτλο, αυτόν του επιτίμου προέδρου, που είχε μέχρι τώρα ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιστορικός συνιδρυτής του Εθνικού Μετώπου.

Τα περίπου 1.500 μέλη που ήταν παρόντα στο 16ο συνέδριο του κόμματος το οποίο διεξάγεται στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, ενέκριναν εξάλλου σε ποσοστό 79,7% (έναντι 20,2% κατά) τα νέα καταστατικά του κόμματος που καταργούν την επίτιμη προεδρία, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζαλκ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Ο τίτλος του επίτιμου προέδρου είχε δοθεί στον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος προήδρευσε του κόμματος επί 39 χρόνια, από το 1972 έως το 2011. Ωστόσο λόγω των επανειλημμένων εμπρηστικών δηλώσεών του για το Ολοκαύτωμα, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε ήδη αποκλειστεί από το κόμμα το 2015 από την κόρη του που τον διαδέχτηκε στην προεδρία το 2011.

Η Λεπέν αρχίζει την τρίτη θητεία με φιλοδοξία να “αποδαιμονοποιήσει” το κόμμα της για να το μετατρέψει σε κόμμα εξουσίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτής, θα προτείνει το απόγευμα στα μέλη ένα νέα όνομα για το κόμμα.

Ο αποκλεισμός του Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε προκαλέσει μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ πατέρα και κόρης.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν που εξέδωσε τα απομνημονεύματά του δέκα μέρες πριν από το συνέδριο, τελικά δεν πήγε σε αυτό, για πρώτη φορά από το 1972. Είχε ήδη προειδοποιηθεί από τη διεύθυνση του FN ότι θα του απαγορευόταν η είσοδος καθώς είχε αποκλειστεί από μέλος του κόμματος.

Ο 89χρονος πατριάρχης της γαλλικής ακροδεξιάς που απολαμβάνει ακόμη μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα στους υποστηρικτές του FN προτίμησε να περάσει το Σάββατό του σε βιβλιοπωλείο του Παρισιού υπογράφοντας το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, η επιτυχία του οποίου οδήγησε σε ανατύπωση.