Από ρεκόρ σε ρεκόρ η γερμανική «μηχανή»

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η γερμανική «μηχανή»

Την ώρα που η κρίση «βουλιάζει» τον Νότο, η Γερμανία είδε το εξαγωγικό της πλεόνασμα να φτάνει τα 20 δισ. ευρώ!

Σπάει κάθε ρεκόρ η γερμανική οικονομία όσον αφορά τις εξαγωγές της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο το εξαγωγικό πλεόνασμα της χώρας ξεπέρασε τα 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ.  Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2008, με 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 94,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Επιπλέον, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 74,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3%.

Διαβάστε ακόμη: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΤ και Γερμανία

Οι θεαματικές αυτές επιδόσεις οφείλονται στην αύξηση της ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα σε όλες τις σημαντικές περιοχές του κόσμου. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η αύξηση των εξαγωγών και προς τις χώρες της Ευρωζώνης, κατά 1,2%.

Το εξαγωγικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο πρόσφατα επέκρινε η Ουάσιγκτον, υπερασπίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη, ωστόσο συνιστά εσφαλμένη προσέγγιση του προβλήματος να θέλει κανείς να ισχυροποιήσει τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, αποδυναμώνοντας τον ισχυρό εταίρο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των άλλων χωρών, προκειμένου αυτές να γίνουν τόσο ανταγωνιστικές όσο η Γερμανία», τόνισε ο Ντράγκι, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Die Zeit.