Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΤ και Γερμανία

Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΚΤ και Γερμανία

Αντίθετος ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν με την μείωση των επιτοκίων. 

Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να μειώσει κατά 0,25 μονάδες το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ προκάλεσε έκπληξη στις αγορές αλλά και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ, τόσο ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και όσο και δύο ακόμη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απόφαση Ντράγκι. Δύο από τους αξιωματούχους αυτούς, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, δήλωσαν ότι ο Βάιντμαν και εκπρόσωποι χωρών που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένοι με τη Μπούντεσμπανκ ήθελαν να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο, όταν θα υπήρχαν νέες προβλέψεις και περισσότερα στοιχεία για τη λήψη απόφασης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ πρότεινε τη μείωση των επιτοκίων, την οποία υποστήριξαν τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου του Γάλλου Κριστιάν Νουαγιέ, σύμφωνα με μία πηγή. Δύο αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Γεργκ ‘Ασμουσεν, που είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν επίσης αντίθετος στη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 0,25%, μετά τη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο στο 0,7%. Κατά της μείωσης του επιτοκίου τάχθηκε το ένα τέταρτο των μελών του 23μελούς Δ.Σ. της ΕΚΤ. Η απόφαση για μείωση του επιτοκίου στο 0,25% είχε συζητηθεί και τον Ιούλιο, όταν τα στοιχεία έδειχναν ότι η Ευρωζώνη βρισκόταν ακόμη μέσα σε ύφεση, αλλά τότε είχαν αντιταχθεί σε αυτή επτά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, περιλαμβανομένων των Βάιντμαν και ‘Ασμουσεν, σύμφωνα με τότε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Ποια δάνεια επηρεάζει η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Πέρα από τη μείωση των επιτοκίων και τον φόβο του πληθωρισμού για τους Γερμανούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο και για το μέλλον της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ. Όπως αναφέρει σε νομική γνωμοδότησή της ότι μία ενιαία Αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχει τις σχετικές αρμοδιότητες και να καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Στην 32σέλιδη γνωμοδότηση προς τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «μία ισχυρή και ανεξάρτητη ενιαία Αρχή εκκαθάρισης (των τραπεζών) θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο» του νέου συστήματος και να έχει σαφή εξουσία να επιβάλει στις τράπεζες είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν είτε να κλείσουν. «Ένας ενιαίος μηχανισμός είναι σε καλύτερη θέση να εγγυηθεί την άριστη δράση όσον αφορά την εκκαθάριση, περιλαμβανομένης μίας επαρκούς κατανομής του βάρους, σε σχέση με ένα δίκτυο εθνικών Αρχών εκκαθάρισης», αναφέρει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Ο συντονισμός μεταξύ εθνικών συστημάτων εκκαθάρισης δεν έχει αποδειχθεί επαρκής για να επιτύχει τις πιο έγκαιρες και αποτελεσματικές ως προς το κόστος αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ένα διασυνοριακό πλαίσιο».

Η θέση αυτή βάζει την ΕΚΤ σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το νέο σύστημα διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει ως ένα «δίκτυο» εθνικών Αρχών, επειδή οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν μία ενιαία Αρχή που θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, το Βερολίνο έχει ασκήσει πίεση, ώστε το σύστημα να έχει την ευθύνη μόνο για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, κάτι που επίσης βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ.

Σόιμπλε: «Όχι στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των Γερμανών»