Από τα δημητριακά στην τέχνη

Μεγάλο κομμάτι της συλλογή του Joan Miró θέλει να αγοράσει ένας εκατομμυριούχος από την Αγκόλα.

Προσφορά για να αγοράσει τα 85 έργα του Καταλανού ζωγράφου Joan Miró, τους οποίους πρόκειται να δημοπρατήσει ο οίκος Christie’s τον Ιούνιο, υπέβαλε στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκατομμυριούχος από την Αγκόλα, ο Ρούι Κόστα Ράις, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Diario economico.

Η απόφαση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας να πουλήσει 85 έργα του Miró για να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους πολιτιστικούς κύκλους και τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την πώληση αυτή. Τα έργα αυτά περιήλθαν στην κατοχή του πορτογαλικού δημοσίου μετά την εθνικοποίηση το 2008 τη τράπεζας BPN, στην οποία ανήκαν.

Ο Ράις, γιος Πορτογάλων μεταναστών, που έκανε περιουσία πουλώντας δημητριακά, πρότεινε να δώσει 44 εκατομμύρια ευρώ για τη συλλογή του Miró με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εκτίθεται επί 50 χρόνια στην Πορτογαλία.

Ο 46χρονος εκατομμυριούχος, που έχει επίσης ασχοληθεί με την παραγωγή ταινιών στο Χόλιγουντ, επέλεξε η συλλογή να εκτίθεται στο Πόρτο, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του.

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s εκτιμά τη συνολικά αξία των 85 έργων του Μιρό στα 36,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο οίκος έπειτα από τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία, είχε αναβάλει στις αρχές Φεβρουαρίου τη δημοπράτηση των έργων του διάσημου ζωγράφου, όμως έχει προγραμματίσει μια νέα δημοπρασία για τον Ιούνιο.

Και αυτή όμως ενδέχεται να αναβληθεί εξαιτίας μιας νέας προσφυγής που έχει υποβάλει η πορτογαλική εισαγγελία, η οποία εκτιμά ότι τα έργα αυτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Μετά την ακύρωση της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου, τα έργα του Μιρό επέστρεψαν στην Πορτογαλία και βρίσκονται στην κρατική τράπεζα Caixa Geral de depositos (CGD).

Διαβάστε ακόμα:

Οι 10 ακριβότεροι ζωγραφικοί πίνακες

Εκρηκτική άνοδος στο «χρηματιστήριο» τέχνης

Καταδίκη για τους ληστές των Μονέ και Πικάσο