Από την General Motors στον κλάδο του φαρμάκου

Από την General Motors στον κλάδο του φαρμάκου

Ο Σίμος Αναστασόπουλος βρίσκεται στο τιμόνι της PETSIAVAS καθώς και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική εργάστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα στη General Motors ως δοκιμαστής αυτοκινήτων κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο: το να βρίσκεται δίπλα στα αυτοκίνητα.

Σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας PETSIAVAS, αλλά και πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Όπως τονίζει στο FortuneGreece.com ο Σίμος Αναστασόπουλος, η επιστροφή στην Ελλάδα και η ενασχόληση με την εταιρεία του πεθερού του Δημήτρη Πετσιάβα ήταν επιτακτική, αλλά και ικανή για να του αλλάξει την πορεία.

«Δεν μετάνιωσα που γύρισα στην Ελλάδα και άφησα πίσω μια δουλειά πολύ εξελίξιμη. Αν και το αυτοκίνητο ήταν ανέκαθεν πάθος εντούτοις είμαι ικανοποιημένος που ασχολήθηκα με την οικογενειακή επιχείρηση».

Ο ίδιος ξέρει την εταιρεία σπιθαμή προς σπιθαμή αφού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας πέρασε από τα βασικότερα πόστα της επιχείρησης. Ξεκίνησε από το τμήμα Πλαστικών και Κλωστοϋφαντουργίας και έφτασε να κατέχει επί 15 συναπτά έτη τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η πρόκληση ήταν μεγάλη αφού μπήκε σε μια επιχείρηση η οποία ήταν έτοιμη να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της και να ακολουθήσει τις επιταγές τον καιρών.

Η εταιρεία PETSIAVAS από εταιρεία αντιπροσωπείας πέρασε στο κομμάτι της εμπορίας τη δεκαετία του ’50 και από το 1961, όταν και μετατράπηκε σε Α.Ε. έγινε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές-βιομηχανικές εταιρείες με δραστηριοποίηση σε τρεις βασικούς τομείς: υγείας, βιομηχανίας και καλλυντικών. Σήμερα απασχολεί 120 εργαζόμενους και παράγει ετησίως 5.000.000 κουτιά φαρμάκων για λογαριασμό της ελληνικής αγοράς.

«Ο εκμοντερνισμός της εταιρείας ήταν το στοιχείο που μας επέτρεψε να κάνουμε τα επόμενα βήματά μας. Διατηρώντας τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης, περάσαμε σε μια νέα οργάνωση στελεχώνοντας την PETSIAVAS με συνεργάτες που είχαν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Παράλληλα, με την αυτοματοποίηση πετύχαμε οικονομία κλίμακας, ενισχύσαμε την παραγωγή, χωρίς να αυξήσουμε το κόστος εργασίας».

Βλέποντας την οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κ. Αναστασόπουλος θυμάται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ελληνικές εταιρείες πριν από το 1994, όταν τα επιτόκια δανεισμού ήταν στα ύψη και οι διοικήσεις έψαχναν τρόπους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μια κατάσταση που δεν απέχει και πολύ από ότι στις μέρες μας, με τη βασική διαφορά ότι τότε υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια έστω και με δυσμενείς όρους.

Ο τζίρος το 2013 διαμορφώθηκε κοντά στα 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λίγο κάτω από το ένα εκατομμύριο κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη. Από τις απώλειες που κατέγραψε τα πρώτα χρόνια της κρίσης συν τις ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων, πλέον έχει περιέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης.

«Η PETSIAVAS κοντεύει 100 χρόνια ζωής. Θα είναι χαρά μου να αναπτυχθεί και να περάσει στην τέταρτη γενιά. Το γεγονός ότι πατάμε σε πολλά πόδια , μας έχει επιτρέψει να επιζήσουμε και να αναπτύξουμε μια σταθερή πορεία».

Αν κάτι διαφοροποιεί την PETSIAVAS, η οποία πρόσφατα τιμήθηκε μαζί με άλλες εταιρείες με τον τίτλο «Diamonds of the Greek Economy 2014», αυτό είναι η προσήλωσή της στα πρωτότυπα φάρμακα την ώρα που παρατηρείται μαζική στροφή των φαρμακοβιομηχανιών στα γενόσημα.

«Δεν είμαστε πλέον στον χώρο των γενοσήμων. Επαναπροσδιορίσαμε τις προτεραιότητές μας και προτιμήσαμε τα πρωτότυπα φάρμακα με χαμηλή τιμή. Ο ανταγωνιςμός είναι μεγάλος στα γενόσημα και εμείς στραφήκαμε σε ένα κομμάτι που θεωρούμε καλύτερο. Είμαστε δε Νο1 στα φάρμακα για το διαβήτη με πιο γνωστό το Glucofaz».

Η εταιρεία ανανέωσε την εταιρική της ταυτότητα και πολλαπλασίασε την παρουσία της στην ελληνική αγορά, ενώ έχει συνάψει πολυετείς συνεργασίες με βασικούς παίχτες της παγκόσμιας αγοράς όπως λόγου χάρη η Merck. Στο κομμάτι του OTC, στο οποίο οι πωλήσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω των φαρμακείων, βλέπει πολύ μεγάλο μέλλον.

«Το OTC παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και θέλουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Υπάρχουν νέα προϊόντα αλλά και κάποια που έχουν εγκαταλειφθεί που μπορούμε να τα προωθήσουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασόπουλος, βρίσκεται υπό επεξεργασία το brand της εταιρείας στο κομμάτι των προϊόντων που προορίζονται για το OTC και θα κάνουν την εμφάνισή τους εντός του 2015.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομειακά ορθοπεδικά, είναι ένας τομέας στον οποίο επιθυμούν να περιορίσουν την έκθεση δεδομένου ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην αποπληρωμή από τα νοσοκομεία, και η πληρωμή έγινε με ομόλογα που «κουρεύτηκαν». Επιπρόσθετα, το προϊόν έχει χάσει το 50% της αξίας του τα τελευταία χρόνια.

Ως πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις προσπάθειες που γίνονται για την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με πιο πρόσφατη εκείνη του Roadshow εισηγμένων εταιρειών στην Αμερική.

«Το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο είναι ένα ιδιαίτερο επιμελητήριο. Θέλει να διαμορφώσει το επόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Είμαστε ακόμα σε φάση επιβίωσης, επαναπροσδιορισμού και αναζήτησης κεφαλαίων. Για πολλά χρόνια η επιχειρηματικότητα έβλεπε προς τα μέσα και σήμερα πρέπει να λειτουργήσει με ένα μοντέλο εξωστρεφές. Η Ελλάδα έχει momentum και τα μηνύματα από το Roadshow στην Αμερική ήταν θετικά. Θεωρείται success story σε μακροοικονομικό επίπεδο, αλλά στο μικροοικονομικά απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν».

Διαβάστε ακόμη:

86 χρόνια ιστορίας στον φαρμακευτικό κλάδο

Ο πλουσιότερος νέος επιχειρηματίας στην Αυστραλία είναι Έλληνας

Από το μπακάλικο στην κορυφή των διεθνών αγορών