Από την κόλαση στον παράδεισο η Instacart. Εξαϋλώθηκαν τα κέρδη της IPO

Από την κόλαση στον παράδεισο η Instacart. Εξαϋλώθηκαν τα κέρδη της IPO
Instacart employee Monica Ortega uses her cellphone to scan barcodes showing proof of purchase for the customer while picking up groceries from a supermarket for delivery on March 19, 2020 in North Hollywood, California. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Μια μέρα μετά το ντεμπούτο της, η Instacart βυθίστηκε…

Αντιμέτωπη με κύμα σοβαρής επενδυτικής αμφισβήτησης είναι ο αμερικανικός γίγαντας παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart, παρά την εκτίναξη της μετοχή του, στο ντεμπούτο του στη Wall Street την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, κατά 43%… Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία «βλέπει» τα αρχικά κέρδη της να εξαϋλώνονται, με τους μετέχοντες στην αγορά να αμφισβητούν, πλέον, ανοιχτά τις προοπτικές ανάπτυξής της. 

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ειδών παντοπωλείου στην Αμερική, που είχε συσταθεί ως Maplebear Inc., υποχώρησε σχεδόν 11% την Τετάρτη, κλείνοντας στα 30,10 δολ. — μόλις δέκα σεντ πάνω από το επίπεδο των 30 δολαρίων στο οποίο πωλήθηκαν οι μετοχές της αρχικά δημόσιας προσφοράς. Νωρίτερα την Τετάρτη, προσυνεδριακά, τύγχανε διαπραγμάτευσης κάτω από αυτή την τιμή IPO.

Η αλήθεια είναι πως το γενικό κλίμα δεν ευνόησε την Instacart, με τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς να βάφονται στο κόκκινο μετά και τη hawkish ομιλία του προέδρου της Fed Jay Powell, ο οποίος προανήγγειλε περιοριστικά επιτόκια για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου. 

Παράλληλα, το Instacart έχει να αντεπεξέλθει στους δικούς του αντίθετους ανέμους. Ο πρώτος αναλυτής του, ο Bernie McTernan της Needham, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η Uber Technologies Inc. και η DoorDash Inc., και μια επιβράδυνση στην αύξηση των πωλήσεων ειδών παντοπωλείου στο διαδίκτυο. Η εταιρεία ποντάρει τώρα σε άλλες ροές εσόδων, στηριζόμενη στη διαφήμιση και στα δεδομένα.

«Βλέπουμε μια ισορροπημένη ανταμοιβή κινδύνου που αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης τα χρόνια μετά την άνοδο της ζήτησης λόγω πανδημίας και την ήδη κλιμακούμενη διαφημιστική επιχείρηση της CART», έγραψε σε σημείωμα ο McTernan του Needham.

Ο Phil Lempert, αναλυτής παντοπωλείου και συντάκτης του SupermarketGuru, είπε ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν περισσότερο στο ράφι. Από την άλλη, η Instacart δεν έχει ακόμη διαφοροποιήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, είπε.  

Πολλές τράπεζες της Wall Street που συμμετείχαν στην IPO διανύουν τώρα σε μια ήσυχη περίοδο για κάλυψη. Η  βύθιση της δεύτερης ημέρας του Instacart αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για άλλες εταιρείες τεχνολογίας που σκέφτονται τη δική τους IPO και προετοιμάζονται για τις δικές τους καταχωρίσεις τους επόμενους μήνες.

Η Instacart απώλεσε χρηματιστηριακή αξία 1 δισ. δολ., γεγονός που αποδεικνύει πως οι υψηλές αποτιμήσεις δεν είναι δεδομένες. Ο σχεδιαστής τσιπ Arm Holdings Plc, που ανήκει στη SoftBank Group Corp, σημείωσε παρόμοια πτώση κάθε μέρα από το ντεμπούτο της την περασμένη εβδομάδα.

Παρά το χάος στις μετοχές της Instacart μετά το ντεμπούτο, η προσφορά ήταν δημοφιλής. Η τιμή IPO των 30 δολ. ανά μετοχή ήταν στην κορυφή του εύρους των 28 $ έως 30 $ και η προσφορά καλύφθηκε πάνω από 23 φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune