Από την «πίσω πόρτα», στο τιμόνι της FED

Από την «πίσω πόρτα», στο τιμόνι της FED

Η Τζάνετ Γέλεν πήρε το «χρίσμα» από τον Μπάρακ Ομπάμα και γίνεται η  πιο ισχυρή γυναίκα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), διορίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για την Τζάνετ Γέλεν μία λαμπρή οικονομολόγο, που ανήκει στην προοδευτική ελίτ του κλάδου της και έχει περάσει τα δύο τρίτα της καριέρας της στην Fed.

Ενταγμένη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Γέλεν έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και θεωρείται «περιστερά», ενδιαφερόμενη περισσότερο για την ανεργία από ό,τι για τον πληθωρισμό. «Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι στο κέντρο της δράσης», επαναλαμβάνει.

Ορισμένοι της προσάπτουν ότι δεν σήμανε εγκαίρως συναγερμό για την στεγαστική φούσκα , σε μία περιοχή που περιελάμβανε την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης των subprimes. «Είχαμε πλήρη κατανόηση του συστήματος τιτλοποίησης και του τρόπου που αυτό επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του; Όχι», απάντησε η ίδια ενώπιον της επιτροπής που συστάθηκε για την κατανόηση της κρίσης του 2008.

Ωστόσο, από το τέλος του 2007, η Τζάνετ Γέλεν είναι από τους πρώτους στους κόλπους της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που διέγνωσε με το από καθ΄έδρας ύφος που πολλοί της προσάπτουν ότι «οι πιθανότητες πιστωτικής ασφυξίας και διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση είναι πραγματικότητα».

Διαβάστε περισσότερα: Μια κυρία στη FED

Η πορεία προς την κορυφή
Αφού δίδαξε για πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Τζάνετ Γέλεν μπήκε το 1977 από την «πίσω πόρτα» στην Fed εντασσόμενη στην ομάδα των οικονομολόγων που τροφοδοτούν με αναλύσεις και στατιστικές το διευθυντήριο του θεσμού. Εκεί θα γνωρίσει τον σύζυγό της, τον οικονομολόγο Τζορτζ Ακερλοφ, μελλοντικό Νομπελίστα της Οικονομίας.

Η διδάκτορας της Οικονομίας είχε ως μέντορα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1971 τον Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα Οικονομίας του 1981 και γνωστό για την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το 1980, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στην πανεπιστημιακή έδρα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας μέχρι που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την επιλέγει για να καταλάβει μία από τις θέσεις των κυβερνητών της Fed. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής η Τζάνετ Γέλεν εναντιώθηκε και καταψήφισε αρκετές φορές τις αποφάσεις του τότε προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν.

Το 1997, ο πρόεδρος Κλίντον την επιλέγει ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπου θα διαδεχθεί τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτή του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος άλλωστε μοιράστηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2001 με τον σύζυγο της Τζάνετ Γέλεν. Από το 2004, η Τζάνετ Γέλεν επιστρέφει στη Fed και μέχρι το 2010 ηγείται του παραρτήματος στο Σαν Φρανσίσκο.

Το καλοκαίρι του 2009 το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, τον οποίο τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα διατήρησε στη θέση όπου τον είχε διορίσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Από τη θέση της στην αντιπροεδρία του διευθυντηρίου της Fed, η Τζάνετ Γέλεν υπήρξε μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του Μπεν Μπερνάνκε, υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

Διαβάστε ακόμη: «Στάση πληρωμών των ΗΠΑ θα προκαλούσε χάος»