Από το χείλος του γκρεμού σώζει η SoftBank τη WeWork με δάνειο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

Από το χείλος του γκρεμού σώζει η SoftBank τη WeWork με δάνειο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων
epa07840723 A door to a WeWork co-working space in New York, New York, USA, 13 September 2019. The We Company, the parent company of WeWork, is planning an initial public offering later this month, but recent estimates of the company's value have been below 15 billion USD which are substantially lower than early estimates, which were as high as 47 billion USD. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η SoftBank έχει ήδη ρίξει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη WeWork. Έτσι, για τη SoftBank μια άμεση επένδυση στην εταιρεία έχει περισσότερο νόημα από το να ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια που δεν θα τροφοδοτήσουν άμεσα τα ταμεία μιας τόσο μεγάλης επένδυσης.

της Lucinda Shen

Όπως πολλές επιχειρήσεις με μεγάλη παρουσία στη διαχείριση ακινήτων, η WeWork συνάντησε μεγάλες δυσκολίες καθώς η πανδημία ώθησε τους υπαλλήλους εκτός γραφείου, στα σπίτια τους. Ξεκίνησε άλλον έναν γύρο απολύσεων στα τέλη Απριλίου και ο επενδυτής SoftBank αποτίμησε την εταιρεία στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, μια σημαντική μείωση από τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο.

Ωστόσο, στην έκθεση κερδών του δεύτερου τριμήνου που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η WeWork προκάλεσε έκπληξη αναφέροντας ότι τα έσοδα αυξήθηκαν. Η εταιρεία προσέθεσε ότι η SoftBank έδωσε άλλα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή κύριων τίτλων, στην επιχείρηση.

Σε σημείωμα προς το προσωπικό, η οικονομική διευθύντρια της WeWork, Kimberly Ross, ανέφερε ότι τα έσοδα τριμήνου αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, στα 882 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστό αυτό είναι κατά περίπου 20% μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και όπως έγραψε η Ross στο σημείωμα, «ο Covid-19 είχε αντίκτυπο στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα».

Η εταιρεία εξακολουθεί να «καίει» πολύ ρευστό. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η WeWork κατέγραψε «δωρεάν εκροές μετρητών» (ευφημισμός που χρησιμοποιείται σπάνια για το «κάψιμο» ρευστού) ύψους 671 εκατομμυρίων δολαρίων. Το νούμερο είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου τριμήνου.

Η νέα χρηματοδότηση χρέους της SoftBank έρχεται σε μια στιγμή που ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών αποσύρθηκε από σχέδια για αγορά μετοχών της WeWork αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από υφιστάμενους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του Adam Neumann. Η WeWork είναι τώρα αντιμέτωπη με αγωγή από τον ιδρυτή, καθώς και μια επιτροπή αποτελούμενη από τον επενδυτή Benchmark και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Lew Frankfort, σχετικά με το ζήτημα. Μια χρηματοδοτική δέσμευση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρχικά συνδεόταν με αυτήν την προσφορά, αλλά αναβλήθηκε μετά την ακύρωση της συμφωνίας.

Το θέμα είναι ότι η SoftBank έχει ήδη ρίξει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη WeWork. Έτσι, για τη SoftBank μια άμεση επένδυση στην εταιρεία έχει περισσότερο νόημα από το να ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια που δεν θα τροφοδοτήσουν άμεσα τα ταμεία μιας τόσο μεγάλης επένδυσης. Ωστόσο, ίσως αυτό να μην είναι παρηγοριά για τους επενδυτές που ήταν στα πρόθυρα να εκταμιεύσουν και να φύγουν.