Από το Χόλιγουντ στις επιχειρήσεις: Πού επενδύει τα χρήματα του ο Λεονάρντο ντι Κάπριο;

Από το Χόλιγουντ στις επιχειρήσεις: Πού επενδύει τα χρήματα του ο Λεονάρντο ντι Κάπριο;

Ο ηθοποιός με τις κινήσεις που έχει κάνει μπορεί να συμβουλεύσει μεγάλους επενδυτές. Τα startups, το περιβάλλον και οι πολυεθνικές. 

Ας μη κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλο μας. Η 88η απονομή των Βραβείων Όσκαρ σηματοδοτήθηκε απ’ τη «δικαίωση» του Λεονάρντο ντι Κάπριο ο οποίος απέσπασε το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο, για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Επιστροφή» (The Revenant). Η Τζούλιαν Μουρ άνοιξε τον φάκελο και όταν ακούστηκε το όνομα του ντι Κάπριο, ολόκληρο το Dolby Theater ξέσπασε σε ζητωκραυγές. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κρατήθηκαν να μη σηκωθούν απ’ τις καρέκλες τους και να χειροκροτήσουν. Μετά από έξι υποψηφιότητες, ο Λέο κέρδισε επιτέλους το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Ο Ντι Κάπριο ευχαρίστησε πρώτα τον Τομ Χάρντι, τον Αλεχάντρο Ινιάριτου, σκηνοθέτη της ταινίας που επίσης απέσπασε το όσκαρ καλύτερης ταινίας, τους συνεργάτες του, τον Μάρτιν Σκορσέζε που του δίδαξε τόσα για το σινεμά, τους γονείς και τους φίλους του, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στον αγώνα που γίνεται για την κλιματική αλλαγή. Η ομιλία του έκλεισε με την ατάκα «Ας μην θεωρούμε δεδομένο τον πλανήτη μας. Εγώ δεν πρόκειται να θεωρήσω δεδομένη αυτή τη βραδιά».

Τι εννοούσε, όμως, ο ηθοποιός; Να περιμένουμε περισσότερα σε υποκριτικό επίπεδο ή μήπως σε επιχειρηματικό; Κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο ηθοποιός έχει επενδύσει σε τουλάχιστον έξι εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Tracxn. Οι επιλογές του δείχνουν πως κάνει πράξεις τα λόγια του.

O αγώνας για το περιβάλλον

Η επιλογή του να μιλήσει στα όσκαρ για την κλιματική αλλαγή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έχει κάνει πολλές δημόσιες παρεμβάσεις για το περιβάλλον, ενώ πρόσφατα επένδυσε χρήματα στην Rubicon Global, μια εταιρεία διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων. Η συγκεκριμένη startup  χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για να διαχειρίζεται ένα δίκτυο ανεξάρτητων φορτηγών απορριμμάτων που προσφέρονται να συλλέξουν τα σκουπίδια από εταιρικούς πελάτες. Οι επιχειρήσεις μπορούν με αυτό το τρόπο να μειώσουν τους λογαριασμούς σκουπιδιών τους και να βρουν τα πλησιέστερα σημεία για ανακύκλωση, μεταπώληση και για να αφήσουν τα σκουπίδια τους. Το ποσό της επένδυσης δεν έγινε γνωστό, αλλά εκτιμάται σε εκατ. δολάρια.

Μάλιστα αίσθηση είχε προκαλέσει η τοποθέτησή του Ντι Κάπριο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου μίλησε για την πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και του τερματισμού της ασυδοσίας των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιτρέπουμε να καθορίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας από την απληστία των βιομηχανιών του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου. Εκείνοι που ελέγχουν τις βαριές βιομηχανίες αρνούνται την περιβαλλοντική καταστροφή. Κάνουν πως δεν βλέπουν. Φτάνει πια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ιστορία θα μας ορίσει υπεύθυνους για το κακό που γίνεται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι διατηρούν τα κέρδη τους και να συγκαλύπτουν την αλλαγή του κλίματος. Αρκετά πια», δήλωσε ο ηθοποιός κατά την βράβευσή του με το βραβείο Crystal Award για τη συμβολή του στη «βελτίωση της κατάστασης του κόσμου».

Δείτε το βίντεο:

Μια ακόμα «eco» startup που έχει στηρίξει είναι η Fisker Automotive που έχει ως βασική δραστηριότητα την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης ο αστέρας-ακτιβιστής του Χόλιγουντ είναι συνιδρυτής της Venturi Grand Prix Formula E Team, με έδρα το Μονακό, η οποία συμμετέχει σε αγώνες με μονοθέσια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Ο ανταγωνιστής του Instagram

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δε δίστασε ακόμα να επενδύσει 24 εκατ. δολάρια σε μια εταιρεία που προσπαθεί να ανταγωνιστεί το Instagram, το Mobli . Πρόκειται για μια εφαρμογή που προτρέπει το κοινό να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο από τη καθημερινότητα του χρησιμοποιώντας φίλτρα.

Να σημειωθεί πως ο ντι Κάπριο σύμφωνα με το Forbes, μόνο το 2015 έβγαλε από τις δραστηριότητες του 29 εκατ. δολάρια κέρδη.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ηθοποιού: