Από το παρκέ στις startups: O Λάζαρος Παπαδόπουλος μας συστήνει το athlenda

Από το παρκέ στις startups: O Λάζαρος Παπαδόπουλος μας συστήνει το athlenda

Ο γνωστός μπασκετμπολίστας εξηγεί γιατί το athlenda είναι ο κατάλληλος σύμμαχος όσων θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Για κάποιους ο επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί όνειρο ζωής. Ατελείωτες ώρες προπονήσεων, πόνος, θυσίες και όλα αυτά για να μπορέσουν κάποια στιγμή να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αγαπημένο τους άθλημα. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με τον αθλητισμό και πόσο αξιοπιστία υπάρχει στον κλάδο; Μπορεί ένας καλός αθλητής χωρίς το απαραίτητο δίκτυο υποστήριξης να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με κάποιον που έχει γνωριμίες στο χώρο;

Με σύνθημα το «tracking talents-creating legends», μια ομάδα απ’ τη Θεσσαλονίκη έρχεται να δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποδείξει πως ο αθλητισμός είναι για όλους.

Το athlenda έκανε αμέσως μεγάλη αίσθηση, όχι μόνο γιατί αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των μηχανών scouting, με αυτά της κοινωνικής δικτύωσης και φέρνει κοντά αθλητές και «ειδικούς», αλλά επειδή πίσω απ’ το εγχείρημα βρίσκεται ο γνωστός μπασκετμπολίστας Λάζαρος Παπαδόπουλος. Μάλιστα, έχουν ήδη υπογραφεί τα πρώτα συμβόλαια μέσα απ’ τη πλατφόρμα. 

Με σημαντικό καριέρα στον χώρο του μπάσκετ σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η Ντιναμό Μόσχας, ο ίδιος ξέρει καλά τι χρειάζεται για να πετύχεις στον χώρο.

Η πλατφόρμα θέτει ως στόχο την εξυγίανση της διαδικασίας επιλογής και ανάπτυξης αθλητών, αλλά κυρίως την παροχή ίσων ευκαιριών σε αθλητές ανεξαρτήτως του κοινωνικού, γεωγραφικού και οικονομικού background απ’ το οποίο προέρχονται. Να σημειωθεί, πως η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 200.000 ευρώ στον οποίο συμμετείχαν ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Κώστας Παπανικολάου.

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος εξηγεί στο Fortunegreece πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Linkedin των αθλητών», ποιοι  είναι οι στόχοι της ομάδας και πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση απ’ τα παρκέ του μπάσκετ στις επιχειρήσεις.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της athlenda και ποιος είναι ο στόχος σας;
Ως επαγγελματίας αθλητής, γνωρίζω από κοντά την αγωνία των νεαρών παικτών και την ανάγκη που έχουν για καθοδήγηση, ειδικά στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Αυτό γίνεται πιο φανερό σε αθλητές που ζουν σε μικρές πόλεις και αισθάνονται αποκομμένοι από το «σύστημα». Το ότι δεν έχουν την πρόσβαση στους σωστούς ανθρώπους δεν σημαίνει ότι δεν έχουν το ταλέντο. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ουσία του athlenda, στο να δημιουργήσει δηλαδή ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών και να αναπτύξει ευκαιρίες καριέρας εκεί που μέχρι σήμερα το ταλέντο υπήρχε, αλλά πήγαινε χαμένο.

Σε ποιους απευθύνεται και πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα;
Το athlenda απευθύνεται σε δύο κατηγορίες χρηστών, τους αθλητές και όσους ψάχνουν για αθλητές όπως scouts, agents, προπονητές, clubs, αμερικάνικα πανεπιστήμια και δημοσιογράφους. Στην ουσία, αυτό που κάνει η εφαρμογή είναι να συγκεντρώνει αθλητικά προφίλ και να τα παρέχει ως προϊόν αναζήτησης σε αυτούς που ψάχνουν νέα ταλέντα.

Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες αναζητούνται με κριτήριο, είτε τα χαρακτηριστικά τους (για παράδειγμα το ύψος, την ηλικία, τη θέση κα.), είτε με κριτήριο τα highlights τους (για παράδειγμα τρίποντα, assists, fast breaks κα. ). Ως αποτέλεσμα αυτής της καινοτομίας, όσοι αναζητούν ταλέντα δε χρειάζεται να γνωρίζουν ονόματα, ούτε φυσικά απαιτείται να αξιολογήσουν χιλιάδες προφίλ, ώστε να φθάσουν στο επιθυμητό. Αρκεί να γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζονται και να το αναζητήσουν επιλέγοντας τα κατάλληλα φίλτρα.

Για να μπορέσει να συμβεί αυτό, ο αθλητής, πέρα από ένα προφίλ που συμπληρώνει, καλείτε να χρησιμοποιήσει βίντεο που τον περιέχουν, να «κόψει» τις φάσεις του, να τις κατηγοριοποιήσει και έτσι να τις οργανώσει στο action wall του. Το action wall, αποτελεί κομμάτι του προφίλ του αθλητή και περιέχει μία βιβλιοθήκη με τα καλύτερα highlights του ανά είδος ενέργειας, όπως για παράδειγμα όλα τα δίποντα, τα τρίποντα, οι αμυντικές ενέργειες κ.ο.κ. Αυτό τα highlights γίνονται και ο πυρήνας της δουλειάς των «κυνηγών» ταλέντων που πλέον έχουν στη διάθεση τους απτές αποδείξεις των ικανοτήτων κάθε αθλητή, αποφεύγοντας έτσι δαπανηρά ταξίδια, λανθασμένες αποφάσεις και χάσιμο χρόνου.

Ποια η μέχρι τώρα ανταπόκριση αθλητών και ομάδων στο εγχείρημα σας;
Οι χρήστες είναι πραγματικά ενθουσιώδεις! Αυτό που μας εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο η ανταπόκρισή τους αλλά η καθημερινή τους προσήλωσή στο να αναρτούν επίκαιρο και αντιπροσωπευτικό υλικό του εαυτού τους. Οι πρώτες επαφές αθλητών και scouter έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και τα πρώτα athlenda success stories, τα πρώτα συμβόλαια έχουν υπογραφεί!

Το μπάσκετ και γενικά ο αθλητισμός θεωρείται ένα «λόμπι» στο οποίο δύσκολα έχουν πρόσβαση αθλητές που δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα, ακόμα και αν έχουν τις δυνατότητες. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας και πώς σκοπεύετε να αλλάξετε αυτό το στερεότυπο;
Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του athlenda. Δυστυχώς, είναι κοινή διαπίστωση ότι το ταλέντο δεν αρκεί. Συχνά, κοινωνικοί, γεωγραφικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι, δεν επιτρέπουν σε νεαρά ταλέντα να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Κάποιες φορές, ακόμα και αν το προσπαθούν πάση θυσία, οι «πόρτες» προς τους κατάλληλους ανθρώπους είναι κλειστές. Το scouting σήμερα είναι συνυφασμένο με την καλή δικτύωση και όποιος δεν έχει πρόσβαση στα δίκτυα αναζήτησης αθλητών, απλά δεν έχει μέλλον. Το athlenda θέλει να το αλλάξει αυτό. Τόσο για τους αθλητές, όσο και για τους ίδιους τους scouts, η δυνατότητα συνεύρεσής σε ένα μη κατευθυνόμενο περιβάλλον, με ίσους όρους, βοηθάει στο έργο τους και τις δύο πλευρές, εξυγιαίνει αν θέλετε και διευκολύνει τη διαδικασία.

Τι είναι αυτό που ψάχνουν οι «κυνηγοί» ταλέντων και τι δυνατότητες προβολής μπορεί να αποκτήσει ένας αθλητής μέσω της πλατφόρμας; Στοχεύετε σε κάποια συγκεκριμένα αθλήματα περισσότερο;
Οι «κυνηγοί» ταλέντων στο athlenda, εκτός από την μοναδική ευκαιρία που έχουν για δωρεάν πρόσβαση στα προφίλ των αθλητών, έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να φιλτράρουν την αναζήτηση τους με βάση τα αθλητικά χαρακτηριστικά των παικτών. Τι ηλικίας παίκτη ψάχνουν, σε ποια θέση, με τι ύψος ενδεχομένως κ.ο.κ. Αυτό που κάνει την πλατφόρμα όμως μοναδική, είναι ότι μπορούν για πρώτη φορά να συνδυάσουν αυτά τα αποτελέσματα με τα highlights από video των παικτών και έτσι να παίρνουν μία σφαιρική και κυριότερα αξιόπιστη εικόνα των ικανοτήτων τους. Τα αθλήματα που στοχεύουμε αρχικά είναι φυσικά το basketball και μετέπειτα το football, handball και Volleyball. Μελλοντικός στόχος είναι το athlenda να λειτουργεί πλήρως για όλα τα δημοφιλή αθλήματα.

Πώς εξασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο των αθλητών που θα συμμετέχουν στη πλατφόρμα; Υπάρχει κάποια αξιολόγηση πριν και κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός προφίλ;
Λόγω της λειτουργίας της video ανάλυσης, και άρα τη χρήση των highlights ως στοιχεία πλέον του προφίλ κάθε αθλητή, η ποιότητα μέσα στο athlenda είναι κάτι που προκύπτει, χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε, αποκλείοντας κάποια προφίλ. Τη στιγμή που ο αθλητής καλείται να προσθέσει video για να «αποδείξει» το ταλέντο του, αυτόματα εξασφαλίζουμε ότι τα προφίλ που παρουσιάζονται είναι ουσιαστικά και μεστά σε περιεχόμενο.

Πιστεύετε πως η πλατφόρμα λειτουργεί σαν manager των αθλητών, δεδομένου πως τους προσφέρει μια προβολή, ή λειτουργεί συμπληρωματικά;
Το athlenda δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες των managers. Κάθε άλλο, επιθυμία μας είναι να εμπλουτίσουμε αυτές τις υπηρεσίες, παρέχοντας στον manager τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το athlenda, όχι απλά σαν ευρετήριο νέων παικτών αλλά και σαν εργαλείο παικτών που ήδη εκπροσωπεί.

Το εγχείρημα σας κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποσπάσει δύο σημαντικές βραβεύσεις. Η μια στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και η άλλη στο Pirate Summit της Κολωνίας. Τι πιστεύετε πώς είναι αυτό που έκανε την athlenda να ξεχωρίσει τόσο γρήγορα;
Πίσω από το athlenda κρύβεται μία πολύ δυνατή, μα πάνω από όλα, αφοσιωμένη ομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά στις ημέρες που ζούμε, με τις τεράστιες οικονομικές ανασφάλειες που έχει ο καθένας, το να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα πιστέψει τόσο πολύ, αλλά και θα αφοσιωθεί στο όραμα μίας startup είναι πραγματικά σπάνιο. Η αφοσίωση αλλά και το σωστό μείγμα ανθρώπων και δεξιοτήτων, πιστεύω πως ήταν τα στοιχεία που μας βοήθησαν να ξεχωρίσουμε.

Πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση από τον αθλητισμό στην επιχειρηματικότητα; Υπάρχουν άλλοι αθλητές που στηρίζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα;
Ήταν πιο εύκολη από ότι φαντάζεται κανείς. Ενώ φαινομενικά μοιάζουν τελείως αντιφατικές οι δραστηριότητες αυτές, εγώ βρίσκω πολλά κοινά. Εξάλλου το athlenda είναι και αυτό μία ομάδα που αγωνίζεται και μάλιστα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, υψηλών στόχων και επιδόσεων. Το εγχείρημα στηρίζουν και ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Κώστας Παπανικολάου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της athlenda – Σκοπεύετε να αναζητήσετε χρηματοδότηση από επενδυτές για το project; Πόσα άτομα απασχολούνται αυτή τη στιγμή με το athlenda και πόσοι είναι οι χρήστες;
Το athlenda είναι έτοιμο να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της χώρας, κατακτώντας σιγά σιγά παγκόσμιους στόχους. Η χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι καθοριστική. Ήδη στο athlenda απασχολούμαστε 9 άτομα και στόχος είναι να αυξηθούμε σημαντικά στους επόμενους 12 μήνες. Τα προφίλ των χρηστών μας έχουν ξεπεράσει τα 5000, περιλαμβάνοντας προφίλ από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και αυτά είναι μόνο η αρχή…

Διαβάστε επίσης: 

Πώς το athlenda κατάφερε να κερδίσει τους ξένους επενδυτές