Απόδραση στην Καρδαμύλη

Απόδραση στην Καρδαμύλη

«Before Midnight, After Dark, Before Sunrise»: Καρδαμύλη και Μεσσηνιακή Μάνη για κάθε ώρα.

Καθόμαστε στην παραλία Καλογριά (Στούπα, Μεσσηνιακή Μάνη). Πραγματικά βολεμένες στις φιλόξενες αγκάλες μιας υπέροχης ραστώνης. Η δημοσιογράφος και η δικηγόρος. Μιλάμε για μακραμέ βραχιόλια, για το Μουσείο Μπενάκη και για μια αντηλιακή, όταν τηλεφωνεί ο φίλος-δικηγόρος που μόλις πριν ένα τέταρτο, έφυγε με βαριά καρδιά για Αθήνα. «Σταμάτησα να πάρω καφέ απέναντι από την εκκλησία στην Καρδαμύλη και κάθεται απ’ έξω ο Ethan Hawke», μας λέει.

Έχουμε ήδη σηκωθεί για να πεταχτούμε στην Καρδαμύλη όταν ξανατηλεφωνεί για να μας πει ότι κάνει πλάκα. Όμως από πέρυσι που γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας στην Καρδαμύλη, κάτι είχε αλλάξει στον αέρα της Μεσσηνιακής Μάνης.

Πήγαινες να φας στη «Λέλα» και έβλεπες την Julie Delpy να περπατάει στην άκρη του μώλου. Έκανες μια βουτιά στα Ριτσά και ο Ethan Hawke έπινε τον καφέ του στις «Ελιές». Πεταγόσουν το απόγευμα να πάρεις ένα γάλα από το μικρό παραδοσιακό παντοπωλείο στην Πλάτσα και συναντούσες όλο το καστ της ταινίας μπροστά σου. Μασούσες την τελευταία γαρίδα της υπέροχης μακαρονάδας σου στον «Τάκη» στο Λιμένι και έδενε μπροστά σου το σκάφος της Αντζελίνα Ζολί και του Μπραντ Πιτ. Άσχετο μεν, αλλά ήταν κι αυτοί εκεί πέρσι.

Διαβάστε: Το email βλάπτει σοβαρά την υγεία

Μπορεί βέβαια να μην σας αρέσουν αυτά. Μπορεί να προτιμάτε το «ινκόγκνιτο» στυλ στις διακοπές. Αυτό είναι, όμως, και το καλύτερο που προσφέρουν μαγικοί τόποι όπως η Μάνη. Είσαι ινκόγκνιτο μαζί με πολλούς άλλους που είναι, επίσης, ινκόγκνιτο. Και το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε ινκόγκνιτο όσο καιρό το θελήσετε εσείς.

Εν πάση περιπτώσει, η Καρδαμύλη και η ευρύτερη περιοχή είναι «must visit» προορισμός για το φετινό καλοκαίρι.


Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε για Καρδαμύλη:

1. Απέχει 3 ώρες με το αυτοκίνητο από Αθήνα. Ο δρόμος μέχρι Καλαμάτα έχει ανοίξει και είναι πλέον εύκολος και γρήγορος. Θέλετε δυόμισι ώρες μέχρι Καλαμάτα και μισή ώρα για το τελευταίο κομμάτι μέχρι Καρδαμύλη γιατί έχει πολλές, αλλά ωραίες, στροφές. Θα λατρέψετε την διαδρομή που θυμίζει Γαλλική Ριβιέρα.

2.  Στην Καρδαμύλη οφείλετε να φάτε στην ταβέρνα «Λέλα», πρώτον για να θαυμάσετε την ίδια την Λέλα που ήταν επί σειρά ετών η προσωπική μαγείρισσα και βοηθός του Πάτρικ Λη Φέρμορ -και η οποία αποτελεί και την επιτομή της μανιάτισσας γιαγιάς- και δεύτερον, για να δοκιμάσετε φαγητά τόσο τέλεια μαγειρεμένα όσο πουθενά αλλού. Στα plus, η υπέροχη θέα από την ταβέρνα.

3. Αν θέλετε, κάνετε και μια επίσκεψη στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στο οποίο έγινε μέρος των γυρισμάτων της ταινίας.

4. Οφείλετε να επισκεφθείτε και το εστιατόριο «Ελιές» που είναι στην παραλία της Καρδαμύλης, γνωστής και ως Ριτσά. Σούπερ σέρβις, σούπερ φαγητό, σούπερ Τάκης, σούπερ όλα.

5. Θα πιείτε καφέ στο μικρό, απειροελάχιστο, καφέ πάνω στον επαρχιακό δρόμο απέναντι από την εκκλησία όπου θα έχετε και την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την θαυμάσια περατζάδα του χωριού.

Διαβάστε: Μαρία Λόη: First we take Manhattan

6. Θα φάτε γλυκό στο bar/café «Tikla» (λατρεμένο σημείο με υπέροχη θέα στη θάλασσα).

7. Θα μείνετε στις «Ελιές» στα Ριτσά ή στο «Notos»

8. Θα πάτε μια βόλτα να κοιτάξετε τι ωραία κοσμήματα έφτιαξε τον χειμώνα που μας πέρασε η Ιφιγένεια.

9. Θα κάνετε μπάνιο στα Ριτσά (χαλίκι ή χοντρό βότσαλο). Θα κάνετε μπάνιο στα Δελφίνια  (χοντρή άμμος και βότσαλα) για να πάρετε μαζί σας μια γεύση από τα ωραιότερα νερά στην Ελλάδα. Θα κάνετε μπάνιο στην Καλογριά (ψιλή άμμος) για να νιώσετε πάλι την χαρά του παιδιού σε μια παραλία-όνειρο με παγωμένα κρυστάλλινα νερά. Θα πάτε οπωσδήποτε για βουτιά στο Φαράγγι του Φονέα, αλλά και στις Πλάκες που είναι στην διαδρομή Αγ. Νικολάου- Τραχήλας.

10. Θα πάτε να φάτε στην Πηγή (ορεινό χωριό κατεύθυνση Οίτυλο) στην ταβέρνα του Στάθη. Θα φάτε στον «Αποστολίδη» το καλύτερο ψάρι της περιοχής στο χωριό Αγ. Νικόλαος. Στο ίδιο χωριό θα δοκιμάσετε και την ωραιότερη (ζεστή) τυροκαυτερή στον «Κρυφό Κήπο». Θα φάτε και στο «Καμπινάρι» στο, επίσης, ορεινό χωριό Νομιτσί για να απολαύσετε την επιβλητικότερη θέα της περιοχής, αλλά και τα καλύτερα ψητά. Θα δοκιμάσετε τα εδέσματα του Φώτη στην ταβέρνα «Πλάτανος» κάτω από τον μεγαλύτερο πλάτανο που έχετε δει στη ζωή σας στο χωριό Θαλάμαις και θα πείτε ένα γεια από μένα στην ξακουστή μαγείρισσα Πίτσα που θα σας τρατάρει ό,τι καλύτερο παράγει η μεσσηνιακή Μάνη στην ταβέρνα του Ξεροβάσιλα, που πλέον ονομάζεται «Καλή Καρδιά».

11. Θα κάνετε οπωσδήποτε τη διαδρομή Αγ. Νικόλαος-Τραχήλα. Πρόκειται για τη συγκλονιστικότερη διαδρομή της εν λόγω περιοχής. Από τη μια πλευρά τα βαθύτερα και γαλανότερα νερά της Μάνης και από την άλλη οι επιβλητικότεροι βράχοι με τις πιο μυστηριώδεις σπηλιές του τόπου. Στο τέλος του δρόμου θα βρείτε την πλέον απέραντη ομορφιά: το γραφικό χωριό Τραχήλα.

Ακόμη: μην ξεχάσετε να πιείτε ένα μοχίτο, μια καϊπιρίνια ή μια καϊπιρόσκα στον Πάραλο (στην παραλία Καλογριά) στην υγειά μας.

Τέλος, εάν βρεθείτε στην Στούπα, να φάτε οπωσδήποτε στην ταβέρνα «Το Παλιό Μποστάνι» που είναι πάνω στην παραλία της Καλογριάς. Η εξυπηρέτηση του Δημήτρη Εξαρχουλέα είναι θρυλική τόσο, όσο είναι και η παρουσία της γιαγιάς Πινιώς που μαζί με όλη την οικογένεια φροντίζει την σοδειά από το Παλιό Μποστάνι.

Καλό ταξίδι!