Απόφαση ορόσημο της Inditex. Τα Zara επιστρέφουν στην Ουκρανία

Απόφαση ορόσημο της Inditex. Τα Zara επιστρέφουν στην Ουκρανία
epa02927803 A woman walks past a shop of the Spanish retail shops group Zara, belonging to Spanish textile group Inditex, in Madrid, Spain, 21 September 2011. Inditex announced its 2011 half year results on 21 September 2011. Inditex won 717 million euro between January and June 2011, 14 percent more than same period in 2010. Inditex's sales grew up in all its markets, especially in Asia, and thanks to the raise of the online shopping. EPA/PACO CAMPOS
Απόφαση για επαναλειτουργία των καταστημάτων της ισπανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας Inditex 

Την απόφαση να επαναλειτουργήσει τα καταστήματά της στην Ουκρανία που έκλεισαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος έλαβε η Zara, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Ειδικότερα, η Inditex, η ισπανική ιδιοκτήτρια της Zara, ανακοίνωσε στους τοπικούς συνεργάτες και ιδιοκτήτες των καταστημάτων ότι στις αρχές Απριλίου θα αρχίσει να επαναλειτουργεί τα καταστήματά της στην Ουκρανία μετά από δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα εστιατόρια και τα μπαρ άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τις πόρτες τους την άνοιξη του 2022. Η H&M, η οποία είχε οκτώ καταστήματα στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, επανεκκίνησε τις δραστηριότητές της τον Νοέμβριο του 2023.

Η Greenpoint, μια πολωνική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η Ουκρανία θα λάβει την πρώτη της επένδυση εκτός της χώρας της. Σχεδιάζει να ανοίξει 20 καταστήματα στο Κίεβο και σε ορισμένες πόλεις στη δυτική Ουκρανία.

Από την άλλη ο όμιλος της Inditex σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει 50 από τα 80 και πλέον καταστήματά της στη χώρα, δήλωσε η εταιρεία στους Financial Times. Η απόφασή της έπεται μηνών κατά τους οποίους δέχτηκε ερωτήσεις από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τον κλάδο του λιανικού εμπορίου σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την Ένωση Λιανικού Εμπορίου της Ουκρανίας, τα έσοδα των αλυσίδων λιανικού εμπορίου μειώθηκαν από 37 δισ. δολάρια πριν από τον πόλεμο το 2021 σε 30 δισ. δολάρια το 2022, ακόμη και με τον πληθωρισμό να τρέχει με 26%.

«Η κατάληψη μεγάλων περιοχών, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί πόλεων, οι συνεχείς συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών και οι διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει σκληρά τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, οι λιανοπωλητές κατάφεραν να προσαρμοστούν», δήλωσε στους FT ο εμπορικός σύλλογος.

Υπενθυμίζεται πως η Inditex εγκατέλειψε τη Ρωσία, που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της σε αριθμό καταστημάτων μετά την Ισπανία, πουλώντας περίπου τα μισά από τα περίπου 500 καταστήματά της στον όμιλο Daher των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κλείνοντας τα υπόλοιπα. Διατήρησε, ωστόσο, την επιλογή να επιστρέψει στη Ρωσία εάν «η κατάσταση άλλαζε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: