Κρυπτονομίσματα: Από «βαρίδια», τα NFT καταγράφουν ένα εντυπωσιακό comeback

Κρυπτονομίσματα: Από «βαρίδια», τα NFT καταγράφουν ένα εντυπωσιακό comeback
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πωλήσεις NFT ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο.

Τα NFT (Non-Fungible Tokens)- τα οποία από το να διαφημίζονται ως η αιχμή του δόρατος των ψηφιακών συνόρων, έγιναν η αφορμή για την πιο πρόσφατη πτώση των κρυπτονομισμάτων – ξαφνικά κάνουν μια απίθανη επιστροφή.

Όταν η φούσκα των κρυπτονομισμάτων έσκασε μετά από μια σειρά σκανδάλων το 2022, καμία γωνιά της αγοράς δεν γνώρισε περισσότερο πόνο από τα μη-φθαρτά tokens. Ο παγκόσμιος όγκος πωλήσεων για τα NFT έπεσε κατά 63% στα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με πολλά περιουσιακά στοιχεία να καθίστανται σχεδόν άχρηστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CryptoSlam.

Όσοι ξόδεψαν περιουσίες για να αγοράσουν τα πιο καυτά tokens χλευάστηκαν ως κορόιδα και ορισμένοι επενδυτές μήνυσαν ακόμη και διάσημους διαφημιστές των NFT για τους ισχυρισμούς ότι εξαπατήθηκαν. Τώρα, μετά την άγρια ανάκαμψη του bitcoin εν μέσω της ανάπτυξης των αμερικανικών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι συνδεδεμένα με το ψηφιακό νόμισμα, η βιομηχανία NFT αναζητά τρόπους για να γυρίσει σελίδα και να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό στη γωνιά του ψηφιακού σύμπαντος.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αναβιώνουν τις αφηγήσεις σχετικά με τη χρήση των NFT στα τυχερά παιχνίδια, τα χρηματοοικονομικά και την τέχνη, υποστηρίζοντας ότι έχουν πάρει σκληρά μαθήματα από το παρελθόν που θα κάνουν την τελευταία τους προσπάθεια πιο υποφερτή.

Οι πωλήσεις NFT σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε 918 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και στη συνέχεια ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την CryptoSlam.

Ωστόσο, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 33% τον Ιανουάριο στα 1,2 δισ. δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη των NFT θα μπορούσε να είναι περίπλοκη. Ο σκεπτικισμός σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια blockchain, το αχαρτογράφητο έδαφος γύρω από τα χρηματιστηριακά NFT και τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η τέχνη των NFT μπορεί να ανακτήσει τις ουρανοκατέβατες πωλήσεις, αποτελούν προκλήσεις για την ταλαιπωρημένη αγορά.

«Αυτή η λαχτάρα για αποκλειστικότητα, νομίζω, είναι απλώς ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο Λούκα Νετζ, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης NFT Pudgy Penguins. «Αυτό που νομίζω ότι ο κόσμος θέλει πραγματικά είναι οπαδικότητα. Θέλουν συλλεκτικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο gaming

Η αστάθεια της βιομηχανίας είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η Pudgy Penguins ανέπτυξε μια σειρά παιχνιδιών εμπνευσμένη από τα  πουλιά κινουμένων σχεδίων που αποτελούν τη δημοφιλή συλλογή NFT, σύμφωνα με τον Νετζ.

Η σειρά παιχνιδιών Pudgy Toys πούλησε 750.000 τεμάχια σε επτά μήνες, συγκεντρώνοντας 10 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

«Ξέραμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ροή εσόδων που δεν θα βασιζόταν σε μεταβλητές που δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε» συμπλήρωσε ο Νετζ

Κάθε παιχνίδι έχει έναν κωδικό QR που οδηγεί τον ιδιοκτήτη στο διαδικτυακό παιχνίδι Pudgy World, το οποίο ακόμη αναπτύσσεται. Ο Νετζ δήλωσε ότι ελπίζει να κυκλοφορήσει μια πλήρη έκδοση μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Υπάρχουν σχέδια για τα παιχνίδια να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά της NFT, όπως είδη ένδυσης για το avatar του πιγκουίνου του παίκτη, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται μέσα στο Pudgy World.

Όπως και οι Pudgy Penguins, η Yuga Labs, δημιουργός του Bored Ape Yacht Club, θέλει να αξιοποιήσει την επιτυχία των ακόμα δημοφιλών PFP NFTs της στα παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας της κρυπτογράφησης, η Yuga άντλησε κεφάλαια με αποτίμηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ξεκίνησε ένα αμφιλεγόμενο έργο token, μια συνεργασία με την Adidas και μια τριλογία ταινιών μικρού μήκους που βρίσκεται σήμερα σε παύση. Η εταιρεία είχε πάρα πολλά στο πιάτο της, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Ντάνιελ Αλέγκρε, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg πριν παραιτηθεί.

Καθώς η Yuga και η Pudgy Penguins προωθούν τα NFT πιο δυνατά στο gaming, εισέρχονται σε έδαφος με μικτή επιτυχία.Το Axie Infinity, ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια blockchain, έχει επικριθεί για ένα hack 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και το κακό gameplay του.Η εστίαση στην παραγωγή χρημάτων αντί για τη δημιουργία ενός ευχάριστου παιχνιδιού είναι το σημείο όπου πολλά έργα NFT κάνουν λάθος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Zollpa, Άαρον Τζέικομπσον.

Η Zollpa κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο μια ανοιχτή beta έκδοση ενός παιχνιδιού shooter με την ονομασία RoboSquad Revolution. Η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει τελικά NFT που αντιπροσωπεύουν όπλα ή χαρακτηριστικά για τα ρομποτικά άβαταρ των παικτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία και Τέχνη

Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τα NFT στα χρηματιστήρια.

Η δημοτικότητα συλλογών όπως η BAYC και οι Pudgy Penguins τις έχει καταστήσει καλές υποψήφιες για εξασφάλιση δανείων, σύμφωνα με τον Στέφεν Γιάνκ, διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας peer-to-peer δανεισμού NFTfi.

Η NFTfi έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 56.000 δάνεια αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έναρξη λειτουργίας της το 2020. Ο Γιανγκ δήλωσε ότι οι δανειστές αποφασίζουν πόσο θέλουν να δανείσουν και καθορίζουν το επιτόκιο.

Ο Μάικλ Άντερσον, συνιδρυτής της Framework Ventures, δήλωσε ότι έχει δει και άλλες χρηματοοικονομικές χρήσεις για τα NFT, σημειώνοντας ότι περισσότερες εταιρείες εισάγουν μάρκες που αντιπροσωπεύουν «περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου» (RWA) όπως ένα ομόλογο, ένα εμπόρευμα ή ακίνητα.

«Ακόμα και αν μιλάμε για κάτι όπως ένα ομόλογο του δημοσίου, έχει διαφορετικές λήξεις, διαφορετικές αποδόσεις, διαφορετικές τιμές και έτσι αυτές οι εξατομικευμένες πληροφορίες πρέπει να αποθηκεύονται σε κάτι που δεν είναι ευπαθές στη φύση» συμπλήρωσε.

Όμως τα NFT, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά, θα μπορούσαν να επισύρουν ρυθμιστικό έλεγχο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέληξε σε διακανονισμό με την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Impact Theory LLC τον Αύγουστο, αφού ισχυρίστηκε ότι η προσφορά της NFT ήταν μη καταχωρημένη κινητή αξία.

Τα NFT τέχνης, τα οποία είδαν πωλήσεις το 2021, όπως η αγορά ενός ψηφιακού έργου του καλλιτέχνη Beeple αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι σήμερα η κατηγορία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ μιας ομάδας δεικτών NFT που δημιούργησε η Nansen. Οι δείκτες παρακολουθούν τις επιδόσεις της αγοράς για διαφορετικούς τύπους NFT, με την κατηγορία Social να περιλαμβάνει τα PFP NFT.

Ο οίκος Sotheby’s, ο οποίος πωλεί NFT από το 2021, συνεχίζει να βλέπει ενδιαφέρον για τα token, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπουχάνα, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής τέχνης του οίκου δημοπρασιών.

«Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν περισσότερο ένα υπόβαθρο κωδικοποίησης και γι’ αυτούς, η χρήση της τεχνολογίας blockchain ή κάποιων προγραμμάτων δημιουργικής τέχνης στη δημιουργική τους διαδικασία είναι πολύ φυσική» υποστήριξε.

Ο οίκος Sotheby’s είδε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις NFT και ψηφιακής τέχνης πέρυσι, μια αύξηση 50% από το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο από το μισό της πώλησης του 2021 Beeple NFT. Τον Ιανουάριο, ο Sotheby’s είχε πωλήσεις αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για Ordinals, τα οποία είναι αντικείμενα που μοιάζουν με NFT και βασίζονται στo blockchain του bitcoin, καθώς και μια πώληση ψηφιακής τέχνης αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τη συλλογή του χρεοκοπημένου κρυπτογραφικού hedge fund Three Arrows Capital.

Η εκκολαπτόμενη αισιοδοξία γύρω από τα NFT διαπερνά την ανησυχία ότι η σύνδεση της κρυπτογράφησης με το σκάνδαλο, το έγκλημα και το χάος θα μπορούσε να εμποδίσει τη νέα ανάπτυξη της κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com