Η αλήθεια για τη βιομηχανία του ύπνου και πόσο τελικά αξίζει

Η αλήθεια για τη βιομηχανία του ύπνου και πόσο τελικά αξίζει
A worker sews the summer-winter mattress trays in the Bultex factory of Noyen-sur-Sarthe, western France, on December 3, 2020. - Created in 1960, the Bultex factory in Noyen-Sur-Sarthe, 24,000 m2, employs 135 people, and produced 210,000 mattresses in 2019. In the next 3 years, the Cofel group says it wants to invest 3,5 million euros, into the plant for an extension of 3,200 m2 including a new production space and a shipping hall.With Epeda, Merinos and Bultex brands, the Group is France's bedding industry market leader for a turnover of 235 million euros. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP) Photo: AFP
Η εξέλιξη της βιομηχανίας στρώματος, οι προοπτικές και οι μεγάλοι παίκτες.

Tο ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε πάνω σε αυτά. Κι όμως πολύ λίγα πραγματικά γνωρίζουμε για την ιστορία τους, την εξέλιξη τους και το αποτύπωμά τους στην οικονομία.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρώτοι που φέρεται να χρησιμοποίησαν στρώματα, όχι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ήταν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τα στρώματα γεμίζονταν με καλάμια, σανό ή μαλλί. Στην Αναγέννηση ήταν φτιαγμένα από μπιζέλια ή άχυρα γεμισμένα σε υφασμάτινες σακούλες και καλυμμένα με βελούδο, μπροκάρ και μετάξι και στη βιομηχανική επανάσταση τα στρώματα ήταν βαμβακερά.

Τα ελατήρια μπήκαν στα στρώματα και στον ύπνο μας στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1950 κυκλοφόρησαν τα πρώτα στρώματα και μαξιλάρια από αφρώδες υλικό, ενώ το 1992, η Tempur-Pedic κατασκεύασε ένα στρώμα φτιαγμένο από τον «αφρό μνήμης» που δημιούργησε η NASA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως η εξέλιξη στη βιομηχανία του ύπνου δεν σταμάτησε εκεί και ούτε φαίνεται ότι θα σταματήσει. Σήμερα, έχουμε απεριόριστη επιλογή σε στρώματα με ελατήρια, αφρό και gel. Υπάρχουν μαλακά, μέτρια ή σκληρά στρώματα και μια πληθώρα σχεδίων και διαστάσεων.

Στην Ελλάδα παραδείγματος χάριν, μόνο η Αθηναϊκή Στρωματοποιΐα, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της έχει αναπτύξει 100 συνταγές, 1.500 διαφορετικές διαστάσεις και προσφέρει 150.000 πιθανούς συνδυασμούς.

Νούμερο ασύλληπτο αν σκεφτεί κανείς ότι σε χώρες του εξωτερικού με πολλαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, τα στρώματα κυκλοφορούν σε τρεις διαστάσεις τα διπλά και σε δύο διαστάσεις τα μονά.

Όμως ποιο είναι το αποτύπωμα αυτής της βιομηχανίας στην οικονομία, ποια τα ισχυρότερα brands, τι μερίδιο κατέχουν οι ξένοι και δη και τι εκτιμάται ότι θα φέρει το μέλλον;

Στον συγκεκριμένο κλάδο παρ’ ότι δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 μικρές ή μεγαλύτερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, παρά μόνο εκτιμήσεις. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις λοιπόν κάθε χρόνο πωλούνται περί τα 700.000 στρώματα. Από αυτά το μισό εκατομμύριο στρώματα, συνολικής αξίας 160 εκατ. ευρώ, πωλούνται στη λιανική, 120.000 στρώματα κατευθύνονται μέσω χονδρικής σε επαγγελματίες όπως είναι τα ξενοδοχεία και γύρω στα 70.000 στρώματα είναι βρεφικά. Οι τελευταίοι είναι και οι πιο συνεπείς πελάτες αφού μόλις το 10% των ζευγαριών που γίνονται γονείς δεν αγοράζουν καινούργιο στρώμα για το νεογέννητο.

Στις άλλες δύο κατηγορίες ο μέσος χρόνος χρήσης ενός στρώματος και κατ’ επέκταση αντικατάστασης αυτού είναι τουλάχιστον 50% πιο πάνω από τον ενδεδειγμένο χρόνο ζωής του που κυμαίνεται από τα 8 έως τα 10 χρόνια. Και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, και εν μέσω του πληθωριστικού σπιράλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως προοπτικές για τη συγκεκριμένη βιομηχανία υπάρχουν και μάλιστα σημαντικές. Και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου και την ανάγκη των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων να αναβαθμίσουν την εμπειρία του πελάτη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες αγοράζουν την ακριβότερη σειρά και το ακριβότερο στρώμα όμως αποτελούν μια σημαντική δεξαμενή πελατών που διευρύνεται.

Βέβαια σε αυτή την αγορά εκτός από τους εγχώριους παίκτες, μεγαλύτερο μερίδιο, από το 10-12% που έχουν σήμερα, διεκδικούν και ξένοι παίκτες όπως οι Τούρκοι.

Ποια όμως είναι τα brands με τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα; Media Strom, Candia, IKEA, Coco mat, Ideal, Bed & Bath, Elite, Praktiker, Linea και Istikbal συνθέτουν το top 10. Το ενδιαφέρον πάντως με τη συγκεκριμένη λίστα είναι ότι στην 11η θέση βρίσκεται η Stromatex που έρχεται στο μυαλό σε 1 στους 2 καταναλωτές όταν σκέφτονται τα στρώματα. Το εν λόγω brand που μεσουράνησε δεκαετίες πίσω «κυκλοφορεί» κυρίως στη χονδρική είπε ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Στρωματοποιΐας που το εξαγόρασε προ 30ετίας.

Τη στιγμή πάντως που ακριβή στοιχεία για τον κλάδο δεν υπάρχουν και η δυναμική του, αν παραμείνει στα στενά πλαίσια της χώρας και δεν επεκταθεί στο εξωτερικό αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική του δυναμικότητα, θα καταγράφει χαμηλή μονοψήφια ανάπτυξη, στο εξωτερικό η συγκεκριμένη βιομηχανία βρίσκεται σε άνθηση. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς στρώματος αποτιμήθηκε σε 39,4 δις. δολ. το 2021, 41,5 δις. δολάρια το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,2% έως το 2030 ξεπερνώντας τα 70 δις. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: