Αποκαλυπτικό βίντεο του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις φονικές πυρκαγιές

Αποκαλυπτικό βίντεο του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις φονικές πυρκαγιές
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει καμένες εκτάσες στην περιοχή Ντράφι, μετά την θανατηφόρα και καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, κοντά στην Αθήνα, Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018. Στους 88 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς στις 2 τα ξημερώματα κατέληξε στο ΚΑΤ γυναίκα 42 ετών η οποία ήταν διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, Σάββατο 28 Ιουλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ανατολική Αττική την 23η Ιουλίου, όπου ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές αναλύει σε ένα βίντεο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ανατολική Αττική τη Δευτέρα 23η Ιουλίου, όπου ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές αποτυπώνει με ένα βίντεο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr, τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατούσε την 23η Ιουλίου.

Δίνονται στοιχεία για το ανεμολογικό πεδίο της ημέρας, καθώς και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου διάδοσης του μετώπου πυρκαγιάς από την Πεντέλη προς τις ακτές της ανατολικής Αττικής (σημειώνεται ότι η διάδοση του μετώπου, σύμφωνα με το μοντέλο, γίνεται πιο αργά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα).

Όπως σημειώνεται, οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τη Δευτέρα 23/7 στην Αττική ήταν ακραίες. Από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι το Νότιο Ευβοϊκό έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, με μέση ταχύτητα 50-55 χιλιόμετρα την ώρα (7 Μποφώρ) και ριπές οι οποίες τοπικά ξεπερνούσαν τα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα.

Επιπλέον όπως εξηγείται, στην Αν. Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα. Οι καταβάτες άνεμοι θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη ταχύτητα κοντά στην επιφάνεια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας και ξήρανση της ατμόσφαιρας. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα καιρού που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών με ακραία συμπεριφορά

Ακόμη επισημαίνεται ότι οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν στις 23/7 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι παρουσιάζεται μέσω του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Διαβάστε ακόμη: Συγκλονιστικό βίντεο από το φωτιά στο Μάτι κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Πόλη- φάντασμα θυμίζει το Μάτι μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς