Αποκλειστικό: Συνέντευξη του Φίλιππου Μπρίνκμαν για τη συγχώνευση Travelplanet24 – airtickets

Αποκλειστικό: Συνέντευξη του Φίλιππου Μπρίνκμαν για τη συγχώνευση Travelplanet24 – airtickets

Ο CEO της Τravelplanet24 μίλησε αποκλειστικά στο Fortune για τη συγχώνευση που δημιουργεί τη μεγαλύτερη e-commerce επιχείρηση στην Ελλάδα.

Του Τάσου Ζάχου*

Τη στρατηγική απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τη θέση τους σε υπάρχουσες και νέες αγορές πήραν η Travelplanet24 και η airtickets, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη e- commerce επιχείρηση στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους δύο πιο ισχυρούς παίχτες στην εγχώρια αγορά των online travel agencies, με εξίσου ισχυρή θέση στις αγορές του εξωτερικού και η συγχώνευση αυτή τοποθετεί τις δύο ελληνικές εταιρείες στη νούμερο ένα θέση στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 570 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μόνο για το μήνα Μάρτιο, οι δύο εταιρείες μαζί κατέγραψαν 4,749,407 συνολική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους, ενώ οι κρατήσεις των δύο εταιρειών ξεπέρασαν τις 168,120, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 206,776 εισιτήρια.

Στη νέα εταιρεία θέση Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, CEO της Travelplanet24 και ο Δημήτρης Κοντογεώργος, πρόεδρος και ιδρυτής της airtickets, θα λάβει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Η προσέγγιση έγινε από τη μεριά της Travelplanet24 πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου 12 μήνες και ήταν πολλοί αυτοί οι παράγοντες που συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η συγχώνευση πραγματικότητα. Για την επίτευξη της συμφωνίας, χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις. Πάντα θεωρούσαμε ότι η ευρωπαϊκή αγορά των ταξιδιωτικών γραφείων, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, είναι ήδη πολύ κατακερματισμένη, χωρίς μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και κέρδους και γι’ αυτό η σύμπραξη δυνάμεων είναι σημαντική, για να σχηματίζονται ισχυρές επιχειρήσεις» αναφέρει στο fortunegreece.com o Φίλιππος Μπρίνκμαν.

«Η airtickets είναι μια εταιρεία, με την οποία έχουμε πολλά κοινά σημεία, πάνω στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές συνέργειες που θα μας βοηθήσουν να προσφέρουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες» συμπληρώνει.

philipp
Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν, CEO της Travelplanet24, στα γραφεία της εταιρείας.

Κοινή στρατηγική και στόχευση
Κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των κοινών συμφερόντων των δύο εταιρειών. Στο πλαίσιο της συγχώνευσης, οι δυο εταιρείες θα κρατήσουν την ξεχωριστή τους ταυτότητα και θα συνεχίσουν να υπηρετούν το σκοπό τους κάτω από κοινή στρατηγική και στόχευση. «Και τα τρια brands, Airtickets (Ελλάδα και εξωτερικό), Travelplanet24 (Ελλάδα), Tripsta (εξωτερικό), θα διατηρηθούν και στόχος μας είναι να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να τα ενισχύσουμε» τονίζει ο κ. Μπρίνκμαν.

Ενδυναμώνοντας την τεχνολογία τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πελάτες τους, οι δύο εταιρείες τους δίνουν πλέον βέλτιστες επιλογές για τον τρόπο της μετακίνησής τους με αεροπλάνο, πλοίο ή τραίνο. Η νέα εταιρεία θα έχει γραφεία στην Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία και τη Βραζιλία.

«Οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να είναι δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, αλλά θα συστεγαστούν στο ίδιο κτίριο . Τα κεντρικά γραφεία της νέας εταιρείας θα είναι τα γραφεία στο Σύνταγμα, ενώ θα απασχολούνται στο νέο σχήμα 300 άτομα προσωπικό . Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών θα εργαστούμε όλοι σκληρά για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των δύο εταιρειών σε μία, το προσωπικό, τις τεχνολογίες, τις λειτουργίες και τις βέλτιστες πρακτικές. Αυτό θα είναι μια δύσκολη περίοδος και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια από όλους για να επιτευχθεί» μας εξηγεί ο CEO της Travelplanet24.

Όπως αναφέρει ο Φίλιππος Μπρίγκμαν, οι δύο εταιρείες συμπληρώνουν ιδανικά η μια την άλλη. «Για παράδειγμα εμείς ως εταιρεία επενδύουμε παραδοσιακά στο κομμάτι της τεχνολογίας. Η Travelplanet24.com διαθέτει ένα τμήμα 40 ατόμων από εξειδικευμένους τεχνικούς και προγραμματιστές. Από την πλευρά της η airtickets έχει επενδύσει πολύ στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών. Επίσης η airtickets όλα αυτά τα χρόνια έχει οικοδομήσει ένα πολύ ισχυρό brand στην Ελλάδα στις online κρατήσεις αεροπορικών θέσεων και είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης στην εγχώρια αγορά. Η Travelplanet24.com είναι αντίστοιχα μία από τις 20 μεγαλύτερες e-commerce εταιρείες στην Ελλάδα, με πολύ δυνατή θέση στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων της χώρας».

Στην καινούργια εταιρεία που θα προκύψει υπολογίζεται ότι το 21% των συνολικών κρατήσεων θα προέρχεται από την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, το αντίστοιχο ποσοστό στην Travelplanet24 ήταν στο 7%, με τον κύριο όγκο των κρατήσεων εισιτηρίων να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση στον κλάδο
Ο Φίλιππος Μπρίνκμαν σημειώνει ότι η αγορά των online κρατήσεων βρίσκεται σε στάδιο ωρίμανσης παγκοσμίως και για αυτό το λόγο υπάρχουν και συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η τάση αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις ελληνικές εταιρείες.

«Στο χώρο του Online Travel είναι σύνηθες να γίνονται συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ εταιρειών. Είναι πρακτική που ακολουθούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, λόγω του μικρού ποσοστού κέρδους που έχει ο κλάδος, για να αυξήσουν τον όγκο τους και συνεπώς και τα οικονομικά τους στοιχεία. Φέτος η εταιρεία Expedia στην Αμερική ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την Travelocity για 280 εκατ. δολάρια, ενώ η LastMinute.com πουλήθηκε στη Bravofly Rumbo, το δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο online τουριστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, για 120 εκατ. δολάρια. Η συγχώνευσή μας με την airtickets τοποθετεί τις δυο ελληνικές εταιρείες στην πρώτη θέση στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το σχήμα» τονίζει στο fortunegreece.com ο Φίλιππος Μπρίγκμαν.

AIRTICKETS2
O Δημήτρης Κοντογεώργος, πρόεδρος και ιδρυτής της airtickets.

Συμπράττοντας με τον βασικό ανταγωνιστή
Όταν ο Φίλιπος Μπρίνκμαν ξεκίνησε το εγχείρημα της Travelplanet24, αφήνοντας πίσω του τη Γερμανία, στην Ελλάδα λειτουργούσε μόνο η airtickets.gr του Δημήτρη Κοντογεώργου, η οποία ιδρύθηκε το 1998 και είχε ήδη καταφέρει να προσελκύσει χρήστες από πολλές χώρες. Πώς αισθάνεται σήμερα που θα συνεργαστεί με έναν μέχρι πρότινος βασικό ανταγωνιστή;

«Όταν ξεκίνησα το 2005 δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα συγχωνευτούμε με την airtickets. Σίγουρα το να συνεργαστείς με κάποιον πρώην ανταγωνιστή σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Και εγώ και ο Δημήτρης είχαμε τους δικούς μας τρόπους λειτουργίας μέχρι τώρα. Θέλει πολύ δουλειά και χημεία και για αυτό άλλωστε μας πήρε έναν ολόκληρο χρόνο, για να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία. Παρόλου που σαν προσωπικότητες είμαι διαφορετικοί, θεωρώ πως θα συνεργαστούμε πολύ καλά με τον Δημήτρη και ο καθένας μας θα κάνει ότι μπορεί για να γίνει ένα μεγάλο success story αυτή η συγχώνευση. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος και πολύ ενθουσιασμένος για την επιτυχημένη αυτή συμφωνία με την Airtickets. Ο συνδυασμός των δύο μεγαλύτερων διαδικτυακών ταξιδιωτικών γραφείων της Ελλάδας δημιουργεί μια πολύ ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη και αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης τους σε υπάρχουσες και νέες αγορές, καταφέρνοντας να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του κλάδου».

Ο νεαρός επιχειρηματίας θεωρεί ότι η αγορά των online travel agencies έχει σίγουρα πολλά περιθώρια εξέλιξης ακόμα.  «Στην εξέλιξη αυτή συμβάλουν και νέες προσπάθειες στο χώρο του ecommerce, όπως η Funkmartini, που έχουν αρχίσει ήδη και ξεχωρίζουν και κινούν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Στον χώρο του Online Travel δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού εκτός από την μεμονωμένη περίπτωση της Airfasttickets που έγινε και η προσφυγή στην δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε».

Διαβάστε ακόμη: Η Travelplanet24 στην Endeavor

Η εξωστρέφεια και τα επόμενα βήματα
Βασικό στοιχείο και του νέου εγχειρήματος θα είναι η εξωστρέφεια. Η airtickets σήμερα προσελκύει χρήστες από 170 χώρες και δραστηριοποιείται με το airtickets.com και με τοπικές καταλήξεις του airtickets σε δεκαπέντε ακόμη χώρες. Η Travelplanet24 σημείωσε το 2014 περισσότερες από μισό εκατομμύριο κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και παρουσίασε συνολική άνοδο 32,10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Δραστηριοποιούμαστε σε περισσότερες από 36 χώρες και ως εταιρεία έχουμε στα σχέδιά μας και άλλες τέτοιες κινήσεις στο εξωτερικό ώστε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα τον στόχο μας, να εδραιωθούμε ως ένας ηγετικός διεθνής «παίχτης» στον τομέα της μεταφοράς και των αεροπορικών εισιτηρίων» σημειώνει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν.

«Βασικού ενδιαφέροντος από τις ήδη υπάρχουσες αγορές, είναι η αγορά της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας και φυσικά η Ελλάδα. Επιπλέον στόχος μας είναι η επέκταση στις αγορές τις Ασίας με το άνοιγμα ενός ακόμα γραφείου ως κέντρου εξυπηρέτησης πελατών στις Φιλιππίνες και φυσικά η εδραίωση στην λατινική Αμερική. Το κλειδί για την επιτυχημένη διεθνοποίηση της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση της υπάρχουσας online πλατφόρμας, η οποία είναι εύκολο να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, σε συνδυασμό με την τοπική τεχνογνωσία και τις ανάγκες που έχει η κάθε αγορά, με marketing δραστηριότητες και με την αντίστοιχη υποστήριξη και εξυπηρέτηση πελατών».

Το Μάιο του 2014 η Travelplanet24 έλαβε χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ από τα επενδυτικά σχήματα Elikonos Jeremie & Odyssey Jeremie Partners. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίου, που έχει γίνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), μέσω του επενδυτικού προγράμματος Jeremie.

«Τα χρήματα αυτά έχουν αξιοποιηθεί για την επέκταση της εταιρείας και την ενδυνάμωσή της. Επίσης μέρος αυτών των χρημάτων έχει επενδυθεί σε ένα αμερικανικό ταξιδιωτικό startup που ασχολείται με προγράμματα επιπλέον παροχών σε συχνούς ταξιδιώτες , το 30Κ.Για εμάς η συγχώνευση με την airtickets είναι ένα πρώτο βήμα και συνεχίζουμε τις συζητήσεις με άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς η αγορά χρειάζεται consolidation» επισημαίνει ο Φίλιππος Μπρίνκμαν.

Όσο για το ποιο είναι το «κλειδί» για να μπορέσει μια εταιρεία να προσελκύσει σήμερα ιδιωτικά κεφάλαια, ο Μπρίνκμαν απαντάει: «για να μπορέσει μια επιχείρηση να προσελκύσει κεφάλαια πρέπει να διαθέτει μια ισχυρή ομάδα διοίκησης με εμπειρίες, που δεν περιορίζονται μόνο στο εγχώριο κομμάτι. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ωριμότητα. Τα περισσότερα startups που ξεκινάνε σήμερα αποτελούνται από νέους ανθρώπους με πολύ ταλέντο, οι οποίοι έχουν όμως αρκετά ακόμα να μάθουν. Χρειάζεται υπομονή. Και εγώ όταν ξεκίνησα μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά αφελής, γεγονός που όμως δεν μου βγήκε σε κακό, καθώς αν γνώριζα όλα τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζα στην πορεία μου, ίσως να μην έκανα ποτέ αυτό που κάνω σήμερα. Το mentoring είναι επίσης βασικό, όπως και η συμβολή έμπειρων επιχειρηματιών που έχουν πραγματοποιήσει πετυχημένα exit από τις επενδύσεις τους. Οποιαδήποτε εταιρεία παίρνει μια σημαντική χρηματοδότηση π.χ από venture capitals πρέπει να έχει και ένα σχέδιο εξόδου, που θα περιλαμβάνει είτε την πώλησή της μετέπειτα, είτε τη σύμπραξη με κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε παίρνουν πίσω τα χρήματα τους οι επενδυτές».

Διαβάστε επίσης: Αύξηση έως και 32,10% στις κρατήσεις μέσω Travelplanet24

Σημαντικό πρόβλημα η αβεβαιότητα
Ο παράγοντας σίγουρα που δεν ενθαρρύνει κάποιον να επιχειρήσει στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα.

«Η πολιτική και η οικονομική αστάθεια παγώνει τις επενδύσεις και δεν βοηθούν στην προσέλκυση νέων επενδυτών και κεφαλαίων. Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να επικεντρωθεί στην διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας για να υπάρξουν και επενδύσεις. Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν κεφάλαια που δεν έχουν δοθεί ακόμα. Τα Jeremie Funds έχουν λάβει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund) χρήματα και αναζητούν επιχειρήσεις και εταιρείες από όλη την Ελλάδα , κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, για να τις χρηματοδοτήσουν» επισημαίνει ο CEO της Travelplanet24.

O Φίλιππος Μπρίνκμαν άλλωστε βρίσκεται συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι για επαγγελματικούς λόγους. Γεννημένος στο Μόναχο από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα, όπου έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια και με σπουδές σε Λονδίνο και Μαδρίτη επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό για την χώρα.

«Τα σχόλια που λαμβάνω από το εξωτερικό έχουν κυρίως το αίσθημα του κορεσμού με την κατάσταση της Ελλάδας και την οικονομική αστάθεια. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση και να επέλθει η οικονομική σταθερότητα στην χώρα. Ο τρόπος που έχουμε χειριστεί τη μέχρι τώρα κατάσταση θα έλεγα ότι δεν ήταν και ο πιο ενδεδειγμένος. Πάντα ήμουν πολύ αισιόδοξος, αλλά πλέον η μοίρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους άλλους, κάτι που δεν με ικανοποιεί καθόλου. Είμαι της νοοτροπίας ότι ο καθένας μπορεί να καταφέρει ό,τι θέλει, αν πραγματικά το επιθυμεί».

Τέλος ξεκαθαρίζει ότι το «εχθρικό» κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας καλλιεργείται κυρίως από τα μίντια και τις άστοχες εκατέρωθεν δηλώσεις. «Αυτά που γράφουν πολλές φορές τα ΜΜΕ είναι υπερβολικά. Προσωπικά ποτέ δεν αντιμετώπισα εχθρική συμπεριφορά στη Γερμανία με ατάκες του στυλ «εσείς οι Έλληνες είστε τεμπέληδες» ή «εμείς σας πληρώνουμε». Αντίστοιχα ποτέ δεν είχα προβλήματα στην Ελλάδα λόγω και της γερμανικής μου καταγωγής».

Το προφίλ των δύο εταιρειών

Travelplanet24.com
Η Travelplanet24.com, μία από τις 20 μεγαλύτερες e-commerce εταιρείες στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2005, παρέχοντας και αναπτύσσοντας υψηλής ποιότητας διαδικτυακά συστήματα κράτησης εισιτηρίων και πρωτοποριακές web εφαρμογές με στόχο την εδραίωση ενός πρωταγωνιστικού ρόλου στον χώρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Σήμερα, η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 3 μεγαλύτερα online travel agencies της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα της Ευρώπης. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 40 αγορές και έχει γραφεία στο Σύνταγμα , το Βουκουρέστι και στο Σάο Πάολο.

Airtickets.gr
Η airtickets®, πρωτοπόρος στο χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 2000 και υπήρξε η πρώτη ταξιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα που επένδυσε στο online travel.

Έχοντας ολοκληρώσει 15 χρόνια επιτυχημένης πορείας, η airtickets® είναι σήμερα ταυτόσημη της αναζήτησης αεροπορικού εισιτηρίου.

Συνδυάζοντας μεγάλη προϊοντική βάση, ιδιαίτερα πελατοκεντρική προσέγγιση και εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευση, το airtickets® αποτελεί το μεγαλύτερο εξειδικευμένο ελληνικό site κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων και άλλων ταξιδιωτικών υπηρεσιών που επιλέγουν οι Έλληνες για τις κρατήσεις τους.

Η airtickets® δραστηριοποιείται με το airtickets.com® και με τοπικές καταλήξεις του airtickets® σε δεκαπέντε ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και πρόσφατα της Κίνας.

* O Τάσος Ζάχος είναι Editor in Chief του FortuneGreece.com