Απώλεια 80$ δισ. για την Ουκρανία μετά την «απώλεια» της Κριμαίας

Απώλεια 80$ δισ. για την Ουκρανία μετά την «απώλεια» της Κριμαίας

Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου η Κριμαία, η νότια περιφέρειά της, προσαρτήθηκε στη Ρωσία και οι ζημίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες αν το Κίεβο συμπεριλάβει στα χαμένα κέρδη και την αξία των ενδεχόμενων ενεργειακών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάβλο Πετρένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και θα προσαγάγει μεμονωμένα πρόσωπα στη δικαιοσύνη για στρατιωτικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Οποιαδήποτε δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έδαφος της Κριμαίας αποτελεί περιουσία της Ουκρανίας και η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τις απώλειες που υπέστησαν κρατικές εταιρείες, υπουργεία και υπηρεσίες» είπε ο Πετρένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Σήμερα το ύψος των ζημιών αυτού του είδους ανέρχεται στα 950 δισεκατομμύρια γρίβνα. Οι ζημίες αυτές δεν περιλαμβάνουν τα απολεσθέντα κέρδη και την αξία των ορυκτών πόρων».

Αναλυτές υπολογίζουν ότι η αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 165,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 44 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, είναι από 800 εκατομμύρια δολάρια ως 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουκρανία, η ήδη ασθμαίνουσα οικονομία έχει της οποίας αποδυναμωθεί περαιτέρω μετά από μήνες αναταραχής, έχει απεγνωσμένα ανάγκη να αυξήσει τα έσοδά της κι ελπίζει ότι θα αποφύγει τη στάση πληρωμών εξασφαλίζοντας ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πετρένκο είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στηρίζει τις προτεινόμενες νομικές ενέργειες με τις οποίες θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Η Ουκρανία υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση, αλλά θέλει επίσης να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ρωσίας και Ρώσων αξιωματούχων προκειμένου να προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία επικρίνεται από ορισμένες πλευρές, που θεωρούν ότι δε λειτουργεί οργανωμένα και καθυστερεί να δράσει.

Το Κίεβο θα οδηγήσει τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγορώντας την ότι παραβίασε την εδαφική της ακεραιότητα και θα κινήσει τις ποινικές διαδικασίες εναντίον των αξιωματούχων εκείνων που θεωρούνται υπεύθυνοι ότι ενορχήστρωσαν την κατάληψη της Κριμαίας, υπογράμμισε ο Πετρένκο.

«Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας έχει δώσει οδηγίες στο γενικό εισαγγελέα να επεξεργαστεί τη διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διώξεις» προσέθεσε ο ίδιος. «Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κατοχή», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη: Νέος γύρος κυρώσεων στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ