Το «αποτυχημένο» αφεντικό της Microsoft πατάει το παρκέ του NBA

Το «αποτυχημένο» αφεντικό της Microsoft πατάει το παρκέ του NBA
Photo:

Η συμφωνία-μαμούθ που βάζει τον πρώην CEO της Microsoft, Στίβεν Μπάλμερ, στο «παιχνίδι».

Παρελθόν πια από τα «ηνία» της Microsoft -αν και παραμένει στο ΔΣ της εταιρίας- η 14ετης θητεία του στη θέση του CEO του αμερικανικού κολοσσού που έληξε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, πέρασε ως μία από τις χειρότερες στα επιχειρηματικά χρονικά των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, η προσωπική περιουσία που απέκτησε φθάνει πια τα 20,7 δισ. δολάρια. Κι από αυτά, ο Στιβ Μπάλμερ αποφάσισε να διαθέσει περίπου το 1/10 για το νέο του επιχειρηματικό «πείραμα»-χόμπι, εξαγοράζοντας τους LA Clippers. Η αρχική συμφωνία έκλεισε χθες, κοντά στα 2 δισ. δολάρια – η μεγαλύτερη στα χρονικά του ΝΒΑ.

Ο Μπάλμερ φέρεται μάλιστα να επικράτησε έναντι δύο ακόμη πιο διάσημων και πλούσιων επενδυτών: της Όπρα Γουίνφρεϊ και του θρύλου του ΝΒΑ Μάικλ Τζόρνταν. Όπως και να έχει, με αυτήν την εξαγορά, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να υλοποιήσει έναν στόχο που είχε βάλει εδώ και καιρό: να γίνει ο ιδιοκτήτης μίας ομάδας του «χρυσοφόρου» ΝΒΑ.

Από το 2008 έχει βάλει για παράδειγμα στο «μάτι» τους SuperSonics, μετέπειτα τους Sacramento Kings, με διακηρυγμένο σκοπό του να αποκτήσει τη δική του ομάδα το Σιάτλ. Το 2012 μπήκε μάλιστα και σε ένα επενδυτικό σχήμα, με σχέδιο την ανέγερση ενός super γηπέδου μπάσκετ σε αυτή τη μεγαλούπολη της πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Microsoft και η έπαυλη του Μπάλμερ. Τώρα απέχει πια ένα μικρό βήμα από τον στόχο του, για την ολοκλήρωση του οποίου θα πρέπει να καταφέρει το μεγαλύτερο ίσως deal.

Για να προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς των LA Clippers, απαιτείται η έγκρισή της από τα ¾ της ένωσης των 30 ιδιοκτητών της λίγκας. Η επόμενη συνάντηση του οργάνου έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη. Την ίδια ημέρα έχει οριστεί η επόμενη ακρόαση στην πολύκροτη υπόθεση του Ντόναλντ Στέρλινγκ: του υπό διωγμό ιδιοκτήτη των LA Clippers, μετά τα εξωφρενικά ρατσιστικά του σχόλια, την επιβολή σε βάρος του προστίμου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και της ποινής του δια βίου αποκλεισμού από το NBA!

Σήμερα, ο Στέρλινγκ επιμένει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει τους LA Clippers και δηλώνει έτοιμος να δώσει μάχη για να κρατηθεί «ζωντανός» στη λίγκα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη σύζυγό του, Σέλι, η οποία έχει το 50% του Sterling Family Trust, έχει αναλάβει πια τα «ηνία» του και τώρα βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία με τον Μπάλμερ.

Το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα λίγο-πολύ στο «τερέν» του πρώην CEO της Microsoft: θα διακινδυνεύσει τις καλές -κατά πώς φαίνεται- σχέσεις του με τη λίγκα, εμμένοντας στις βλέψεις του να «χαρίσει» στο Σιάτλ μια κορυφαία ομάδα μπάσκετ, προκαλώντας έτσι πιθανόν εμπορικές «αναταράξεις» στο… NBA franchise;

Ο ίδιος ο Μπάλμερ λέει ότι έχει ανακρούσει πρύμνα και ορκίζεται σήμερα ότι, υπό την ιδιοκτησία του, οι LA Clippers θα παραμείνουν στη βάση τους: το Λος Άντζελες. Μάλιστα οι Seattle Times αναφέρουν ότι ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έχει ήδη αποχωρήσει από το τοπικό επενδυτικό σχήμα, που στόχο είχε την φιλόδοξη, εμβληματική για το Σιάτλ αθλητική κατασκευή.

Διαβάστε ακόμη:

Ένας 47χρονος Ινδός στο τιμόνι της Microsoft

Οι καλύτεροι και χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι του 2013

Το Bitcoin «εισβάλει» και στο NBA