Οι καλύτεροι και χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι του 2013

Οι καλύτεροι και χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι του 2013

Ο καθηγητής του Tuck School of Business, Σίντνεϊ Φίνκελστάιν, μιλά για τους κερδισμένους και τους χαμένους της χρονιάς που πέρασε.

της Τζένιφερ Ράινγκολντ

Ο Σίντνεϊ Φίνκελσταϊν έχει γνωρίσει πολλούς κακούς ηγέτες. Ο καθηγητής στρατηγικής και διοίκησης στο Tuck School of Business του Ντάρμουθ έγραψε ένα βιβλίο πάνω στους αποτυχημένους διευθύνοντες συμβούλους (Γιατί τα Έξυπνα Στελέχη Αποτυγχάνουν: τι μπορούμε να Διδαχθούμε από τα Λάθη τους).

Από το 2010, κάθε χρόνο δημοσιεύει μια λίστα με τους πέντε χειρότερους διευθύνοντες συμβούλους της χρονιάς. Για πρώτη φορά πιλοτικά φέτος έδωσε στο Fortune και μια λίστα με τους πέντε καλύτερους. Για να επιλέξει τους καλύτερους και τους χειρότερους ο Φίνκελσταϊν μελετά μια σειρά οικονομικών δεικτών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τιμή της μετοχής, τα ταμειακά διαθέσιμα και το μερίδιο αγοράς της εταιρείας. Στη συνέχεια προσπαθεί να διαπιστώσει αν τα νούμερα αυτά είναι πράγματι αποτέλεσμα των πράξεων του διευθύνοντος συμβούλου. «Έτσι εξαιρούνται εταιρείες των οποίων τα κακά αποτελέσματα οφείλονται στη γενικότερη κακή εικόνα του κλάδου τους ή σε αστάθμητους παράγοντες κακοτυχίας,» λέει. «Στη συνέχεια μελετώ τις στρατηγικές αποφάσεις τους.» Παραθέτουμε τα αποτελέσματα.

Οι καλύτεροι

Καλύτεροι διευθύνοντες σύμβουλοι για το 2013:

1. Τζεφ Μπέζος, Amazon
2. Άκιο Τοϊόντα, Toyota
3. Πόνυ Μα, Tencent (Κίνα)
4. Τζον Άιντολ, Michael Kors
5. Ρηντ Χέιστινγκς, Netfix

Σχετικά με τον Μπέζος: «Για αυτόν τα πάντα είναι σε υπερθετικό βαθμό. Η προσήλωσή του είναι αξιοθαύμαστη καθώς και η προσήλωση του στους πελάτες. Η ιδέα του με τα drones ήταν πανέξυπνη. Προσλαμβάνει τους καλύτερους υποψηφίους για MBA.»

Amazon: Παράδοση παραγγελιών μέσω drones!

Σχετικά με τον Πόνυ Μα: «Μου αρέσει ότι ξεκίνησε με μία εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε ότι η εταιρεία έπρεπε να εστιάσει στα κινητά και δημιούργησε την WeChat για κινητά. Δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο στον κόσμο.»

Σχετικά με τον Τζον Άιντολ: «Έχει πολύ εμπειρία στο χώρο του με τη διοίκηση της Tommy Hilfiger και της Ralph Lauren. Η Michael Kors ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Ο Κορς είναι καλός σχεδιαστής αλλά δεν γνωρίζει τίποτα από επιχειρήσεις. Ο Άιντολ και οι συνεργάτες του αγόρασαν την επιχείρηση έναντι ενός μικρού ποσού και σήμερα αποτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Εφάρμοσαν στρατηγική προώθησης παγκοσμίου κλάσης σε μια εταιρεία που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κάτι τέτοιο και πήραν την απόφαση να εστιάσουν σε αξεσουάρ πολυτελείας.»

Οι χειρότεροι

Χειρότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι για το 2013:

1. Έικε Μπατίστα, EBX/OGX,OSX (Βραζιλία)
2. Ρον Τζόνσον, J.C. Penney
3. Θόρστεν Χάινς, Blackberry
4. Έντι Λάμπερτ, Sears Holdings
5. Στηβ Μπάλμερ, Microsoft

Σχετικά με τον Ρον Τζόνσον: «Ήρθε από τη Apple και νόμισε ότι ήταν εκείνος ο ιδρυτής της εταιρείας, αλλά η ιδέα ανήκε στον Στηβ Τζομπς. Εφάρμοσε τις αρχές της Apple για τον τρόπο λειτουργίας στην πώληση των προϊόντων αλλά στην Apple τα προϊόντα ήταν μοναδικά και οι καταναλωτές τα ήθελαν διακαώς. Η στρατηγική του δεν ταίριαζε στο προφίλ των καταναλωτών της εταιρείας του. Δε σεβάστηκε το προϊόν και τη μάρκα.»

Σχετικά με τον Έντι Λάμπερτ:«Από πότε είναι έξυπνη ιδέα να αγοράζει κανείς ξανά μετοχές της εταιρείας του σε υψηλότερη τιμή; Προσπαθεί να ξεζουμίσει και την τελευταία δεκάρα από τη Sears.»

Σχετικά με τον Θόρστεν Χάινς: «Η Blackberry αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις αλλά εκείνος δεν βοήθησε καθόλου. Το πρώτο πράγμα που είπε μόλις ήρθε ήταν ότι δεν χρειάζονταν δραστικές αλλαγές. Όταν υπάρχει μια εμφανής κρίση λέγονται τέτοια πράγματα; Ήταν πολύ αναποτελεσματικός στην επικοινωνία της εταιρείας προς τα έξω. Και δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τη συμφωνία.»

Διαβάστε επίσης: Ένας μπατίρης… εκατομμυριούχος