Apple Daily: Τελευταίο φύλλο για την μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ

Apple Daily: Τελευταίο φύλλο για την μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ
(FILES) This file photo taken on June 19, 2021 shows a supporter reading a copy of the Apple Daily newspaper outside a court in Hong Kong, after the two Apple employees were charged with collusion over their newspaper's coverage after authorities deployed a sweeping security law. - Hong Kong's pro-democracy newspaper Apple Daily will print its final edition "no later than Saturday", bosses confirmed on June 23, 2021, after police froze accounts and arrested staff using a new national security law. (Photo by Peter PARKS / AFP) Photo: AFP
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας, το Μέσο ανακοίνωσε ότι κλείνει.

Το τελευταίο φύλλο της δημοκρατικής εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ Apple Daily θα κυκλοφορήσει αύριο, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητικό της συμβούλιο, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων και την σύλληψη της διεύθυνσης της.

Το Πεκίνο δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να φιμώσει την εφημερίδα, που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στο κινεζικό καθεστώς και υποστηρίζει το κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Στις 17 Ιουνίου, περισσότεροι από 500 αστυνομικοί επέδραμαν χθες στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν , σύμφωνα με τις αρχές με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.

Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν και κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον τους για συνεργασία με ξένες δυνάμεις κατά της εθνικής ασφάλειας της Κίνας, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι και επεβλήθη πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία της εφημερίδας που δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.

Η εφημερίδα ταμπλόιντ κυκλοφόρησε το 1995. ιδιοκτήτης είναι ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι, 73 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή και έχει καταδικασθεί σε πολλαπλές ποινές φυλάκισης για συμμετοχή στο κίνημα για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το 2019. Κατηγορείται επίσης με βάση τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και απειλείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας επιβλήθηκε από το Πεκίνο του 2020 και θεωρείται κατάφωρη προσβολή των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ ως “Ειδική Διοικητική Περιοχή”, που διέπεται από ειδικό καθεστώς μετά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997.

Η νομοθεσία θεσπίσθηκε από το Πεκίνο σε απάντηση των τεράστιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο το Χονγκ Κονγκ κατά της αυξανόμενης επιρροής του κινεζικού καθεστώτος επί των υποθέσεων του σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια (ή για την κρατική ασφάλεια), αφού ο όρος είναι ταυτόσημος στην κινεζική γλώσσα, τιμωρεί τέσσερα είδη παραβάσεων: αποσχιστική δράση, ανατρεπτική δράση, τρομοκρατία και συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις.

Η αόριστη διατύπωσή του επιτρέπει στο Πεκίνο να καταπνίξει κάθε επικριτική φωνή.

Οι δράστες σοβαρών παραβάσεων τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 10 ετών έως και ισόβια.