Η Apple σπάει την «εξορία» του Dow Jones

Η Apple σπάει την «εξορία» του Dow Jones

Η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία του κόσμου εισάγεται επίσημα στις 18 Μαρτίου, στη θέση της AT&T.

H Apple Inc. προστίθεται στο ταμπλό του Dow Jones κλείνοντας οριστικά την «περίοδο εξορίας», όπως την χαρακτηρίζει το Bloomberg, όπου η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία του κόσμου βρισκόταν εκτός του ιστορικού δείκτη.

Η εταιρεία θα αντικαταστήσει στον δείκτη με τα 30 μέλη την μετοχή της AT&T, η οποία είδε την απόδοσή της να πέφτει κατά 4,5 το 2014. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 18ης Μαρτίου.

Η Apple θα είναι η έκτη εταιρεία τεχνολογίας του δείκτη, μαζί με τις Microsoft , Intel, IBM, Cisco Systems και Visa.

Η είσοδός της στον δείκτη Dow Jones αποτελεί το τελευταίο ορόσημο για την Apple, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ηγέτη της τεχνολογικής εξέλιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014 είδε την εταιρεία να σημειώνει το ιστορικό ρεκόρ των εσόδων ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η ετήσια απόδοση της μετοχής σημείωσε αύξηση 69% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (36% σε βάθος δεκαετίας).

«Ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο και ο ηγέτης της τεχνολογίας, η Apple ήταν μια καθαρή επιλογή για τον δείκτη Dow Jones Industrial Average», ανέφερε ο David M. Blitzer, πρόεδρος της Επιτροπής του Δείκτη.

Η μεθοδολογία στάθμισης του Dow Jones, που συνδέει την επιρροή μιας μετοχής με την τιμή της, απαγόρευε όλο αυτό τον καιρό την είσοδο της Apple στις 30 εταιρείες του δείκτη. Η χρονική στιγμή της ένταξης, σύμφωνα με τον Blitzer, έχει υπολογίσει όχι μόνο τη διάσπαση των μετοχών της Apple κατά 7 προς 1 τον προηγούμενο Ιούνιο, αλλά και τη διάσπαση των μετοχών της Visa (η οποία υπολογίζεται από τον δείκτη ως τεχνολογική εταιρεία) κατά 4 προς 1, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου.

Η σημερινή αξία της μετοχής της Apple είναι στα 126,41 δολάρια. Με αυτή την τιμή, η εταιρεία θα βρίσκεται στην έκτη θέση του ταμπλό με διαθέσιμο το 4,3% των συνολικών μετοχών.

Η προηγούμενη παρόμοια αλλαγή στον δείκτη Dow Jones πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν οι Goldman Sachs Group, Visa και Nike αντικατέστησαν τις Bank of America, Hewlett-Packard και Alcoa.

Η μόνη από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που παραμένει εκτός του δείκτη Dow Jones είναι πια η Google. Η τελευταία είδε τις μετοχές της κλάσης «Α» (για δικαίωμα ψήφου ανά μετοχή) να κλείνουν χθες στα 581,44 δολάρια, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για την συμπεριληφθεί στον δείκτη.