Apple, Xiaomi και Huawei οι «ηγέτες» της αγοράς των wearables το 2018

Apple, Xiaomi και Huawei οι «ηγέτες» της αγοράς των wearables το 2018

Οι αγορές φορετών συσκευών αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

του Aaron Pressman

Οι καταναλωτές το 2018 αγόρασαν εκατομμύρια περισσότερα smartwatch και έξυπνα ακουστικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωθώντας την αγορά έξυπνων φορετών συσκευών σε άνοδο 28%, όπως ανακοίνωσε η ερευνητική εταιρεία International Data Corp. την περασμένη Τρίτη. Όμως, ενώ οι κατασκευαστές απέστειλαν συνολικά 172 εκατομμύρια έξυπνες φορετές συσκευές, ο αριθμός αυτός είναι περίπου το ένα όγδοο του αντίστοιχου αριθμού smartphone και το μισό του αριθμού προσωπικών υπολογιστών που απεστάλησαν καθ’ όλη τη χρονιά.

Η Apple ήταν η κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις φορετών συσκευών το 2018, διαθέτοντας 46,2 εκατομμύρια συσκευές, ανέφερε η IDC. Ο συνολικός αριθμός περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις πωλήσεις Apple Watch, AirPods και ακουστικών Beats, τα οποία μπορούν να συνδέονται στην ψηφιακή βοηθό Siri. (Σημειώστε ότι η Apple δεν δημοσιοποιεί ακριβή στοιχεία για τις πωλήσεις φορετών συσκευών).

Για πρώτη φορά το 2018, η IDC διεύρυνε την κατηγορία για να συμπεριλάβει earpods και ακουστικά που συνδέονται με ψηφιακές βοηθούς, και όχι μόνο smartwatch και εφαρμογές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης. Αυτό οδήγησε κάποιες δημοφιλείς εταιρείες, όπως η Garmin και η Fossil, εκτός κατάταξης καθώς δεν σημειώνουν μεγάλες πωλήσεις ακουστικών.

Η αγορά για φορετές συσκευές που φοριούνται στο αυτί «είναι το νέο πεδίο μάχης για τις εταιρείες καθώς αυτοί οι τύποι ακουστικών καθίστανται αναγκαίοι για πολλούς χρήστες δεδομένης της εξάλειψης της υποδοχής για ακουστικά στις νεότερες συσκευές» έγραψε στην έκθεση ο ερευνητικός αναλυτής Jitesh Ubrani.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κινεζική εταιρεία Xiaomi, καταγράφοντας αύξηση κατά 45% στις αποστολές συσκευών, στις 23,3 εκατομμύρια μονάδες. Το χαμηλού κόστους Mi Band 3, το οποίο στις ΗΠΑ πουλιέται για λιγότερο από 35 δολάρια, είναι μια από τις δημοφιλέστερες συσκευές fitness tracker στον κόσμο, σύμφωνα με την IDC.

Η Fitbit, η οποία κάποτε κυριαρχούσε στην κατηγορία, βρέθηκε στην τρίτη θέση για το 2018 με τις συνολικές αποστολές συσκευών να εμφανίζονται μειωμένες κατά 10%, στις 13,8 εκατομμύρια συσκευές. Τέταρτη ήταν η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, καθώς οι αποστολές της σημείωσαν αύξηση κατά 147%, στις 11,3 εκατομμύρια συσκευές.