Apps σε τέσσερις τροχούς

Apps σε τέσσερις τροχούς

Τα αυτοκίνητα είναι το νέο «Ελντοράντο» των ψηφιακών εφαρμογών.

Και ξαφνικά, Apple και Google απέκτησαν το νέο τους πεδίο μάχης. Και οι δύο είχαν, εδώ και μήνες, αποκαλύψει τα σχέδιά τους για ενσωμάτωση των ψηφιακών τους εφαρμογών απ’ ευθείας σε native υλοποιήσεις σε αυτοκίνητα, αλλά μόλις τώρα, στην έκθεση CES, η Google ανακοίνωσε τη συνεργασία της με Audi, General Motors, Hyundai και Honda για τη χρήση εφαρμογών Android στα αυτοκίνητά τους.

Και οι δύο γίγαντες του λογισμικού έχουν υποσχεθεί πλήρη συστήματα πριν από το τέλος του έτους με φωνητικές εντολές, εντοπισμό του αυτοκινήτου αν έχει κλαπεί -ή αν ξεχάσαμε πού παρκάραμε-, κλείδωμα και ξεκλείδωμα από απόσταση ή ακόμα και άναμμα του κινητήρα και του καλοριφέρ σε ένα κρύο πρωινό ενώ είμαστε στο σπίτι, για να ζεστάνει μέχρι να μπούμε μέσα.

1/2

Διαβάστε ακόμη: Όταν τα αυτοκίνητα μιμούνται το iPhone

Και αν στα κινητά μας οι εφαρμογές κινούνται κυρίως στο χώρο του social, στα αυτοκίνητα θα είναι κυρίως στο Infotainment (μουσική, ταινίες κ.λπ.). Φυσικά, θα υποστηρίζονται λειτουργίες πλοήγησης, πληροφορίες για την κίνηση και τον καιρό σε πραγματικό χρόνο, διαγνωστικά εργαλεία, επικοινωνία του οχήματος με το σέρβις κ.ά. Ένας από τους στόχους είναι και το κάθε αυτοκίνητο να έχει τη δική του σύνδεση 4G και να γίνεται Wi-Fi hotspot για τους επιβάτες του. Ειδικά η Audi έχει ήδη αναπτύξει ένα δικό της interface με κάποια από τα features να προσφέρονται από τη Google (π.χ. αναζήτηση κοντινών POI).

Η Apple δοκιμάζει εδώ και έξι μήνες το iOS in the Car και είχε συνάψει σχετικές συμφωνίες με όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τις δοκιμές. Σχεδιάζει να καταστήσει το iOS ως το «μυαλό» κάθε αυτοκινήτου, με multimedia περιεχόμενο, χάρτες, αποστολή μηνυμάτων και, φυσικά, τη Siri. Σύμμαχοί της στην προσπάθεια αυτή είναι οι Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Ferrari, Infiniti, Kia, Hyundai, Volvo, Acura, Jaguar, Opel and Cheverolet.

Διαβάστε ακόμη: Auto: Οι δέκα αγαπημένες εταιρείες των Ελλήνων