Αρ. Πελώνη: Γιατί δεν επιτρέπονται κατά το Πάσχα οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Αρ. Πελώνη: Γιατί δεν επιτρέπονται κατά το Πάσχα οι υπερτοπικές μετακινήσεις
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλάει κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στην ΓΓ Eνημέρωσης & Επκοινωνίας, Αθήνα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε, η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί αλλά το ιϊκό φορτίο παραμένει ακόμα σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα υψηλό.

«Η χώρα μας διανύει την τελευταία και την πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στον «οδικό χάρτη» επανακκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί αλλά το ιϊκό φορτίο παραμένει ακόμα σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα υψηλό.

«Γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα υπερτοπικές μετακινήσεις. Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ’ ό,τι στα αστικά κέντρα» εξήγησε.

«Στόχος μας – όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Με αυτόν τον γνώμονα, μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η κυβέρνηση έχει χαράξει, με την προϋπόθεση ότι δε θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα με τρεις βασικούς σταθμούς» συνέχισε η κ. Πελώνη.

Όπως σημείωσε, πρώτος σταθμός είναι η Δευτέρα 3 Μαΐου: Επαναλειτουργεί η εστίαση, εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self test στους εργαζόμενους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

Δεύτερος σταθμός: η Δευτέρα 10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα λύκεια. Δηλαδή με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου: Ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές τόσο για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Οι εκκλησίες- Ο Επιτάφιος- Το πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, η κ. Πελώνη είπε πως τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο στο τραπέζει μπορούν να είναι δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.