Αρχίζει το παζάρι για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΤ- Βρετανικό προβάδισμα

Συζήτηση στο Ecofin της Τρίτης με στόχο έναν ακόμα συμβιβασμό.

Πριν καλά- καλά κοπάσει ο θόρυβος γύρω από την επεισοδιακή επιλογή των νέων επικεφαλής στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ οι Ευρωπαίοι αναμένεται να συναντηθούν σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, αυτό της επιλογής του νέου εκτελεστικού διευθυντή στο ΔΝΤ. Μετά την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν στην Κριστίν Λαγκάρντ το χρίσμα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, η θέση στο Ταμείο παραμένει κενή με καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή να εκτελεί προσωρινά ο Ντέιβιντ Λίπτον.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ τόνισε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Ecofin.

«Χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για τον καλύτερο υποψήφιο, τον καλύτερο Ευρωπαίο υποψήφιο για το ΔΝΤ» δήλωσε σήμερα. «Αν έχουμε έναν καλό Ευρωπαίο υποψήφιο μπορεί να έχουμε έναν καλό υποψήφιο για το ΔΝΤ» επανέλαβε σε ερώτηση για το αν το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να είναι ο Μαρκ Κάρνεϊ, νυν διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Γάλλος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters σχολίασε πως ο Λε Μερ θα συζητήσει το θέμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πως είναι σε γνώσει της γαλλικής κυβέρνησης η αυξανόμενη υποστήριξη στην υποψηφιότητα Κάρνεϊ.

Το Reuters σχολιάζει πως παραδοσιακά το ΔΝΤ διοικείται από έναν Ευρωπαίο, ενώ ένας Αμερικανός ηγείται της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το γεγονός, δε, ότι στην τελευταία τοποθετήθηκε πρόσφατα ο Ντέιβιντ Μάλπας κάνει τους Ευρωπαίους να θεωρούν δεδομένο πως τα ηνία του ΔΝΤ θα λάβει πάλι κάποιος από τη Γηραιά Ήπειρο. Ο ίδιος ο Λε Μερ δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση για την οποία τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν διάφορα ονόματα, ανάμεσά τους και αυτό του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σχετικά άρθρα