Αριστοτέλης Χαντάβας (Enel Green Power): Συνολικές επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα με στόχο την «πράσινη» μετάβαση

Αριστοτέλης Χαντάβας (Enel Green Power): Συνολικές επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα με στόχο την «πράσινη» μετάβαση
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power, πρόεδρος Solar Power Europe

Ποιες είναι οι κρίσιμες δεξιότητες για τους ανθρώπους σας και πώς εργάζεστε για να τις καταστήσετε ανταγωνιστικές εν μέσω ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως, γιατί την ίδια στιγμή που μετασχηματίζει τις κοινωνίες εξελίσσεται κιόλας, προσθέτοντας διαρκώς άγνωστες μεταβλητές. Για να τη διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εκτός από τη λεπτομερή γνώση των «πράσινων» τεχνολογιών που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών, προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα νέα δεδομένα.

Η μεγαλύτερη δεξιότητα που απαιτείται είναι η συνεχής προσαρμογή μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης. Η θέληση για συνεχή μάθηση και εξέλιξη είναι τόσο κομβική, που στο τέλος μετράει περισσότερο από τους τίτλους σπουδών.

Στην Enel Green Power επενδύουμε σε ένα περιβάλλον ανοιχτής γνώσης με ελεύθερη πρόσβαση σε καινοτόμα σεμινάρια και με ανταλλαγή εμπειριών, ώστε οι εργαζόμενοί μας να εξελίσσονται μαζί με την εταιρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που ηγούμαστε της ενεργειακής μετάβασης. Προσαρμοζόμαστε στην ταχύτητα αλλαγής των δεδομένων και είμαστε σε θέση να καθορίζουμε τις εξελίξεις προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Πώς διαχειρίζεστε από τη μια μεριά την πρόκληση για επιτάχυνση των έργων και από την άλλη την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας;

Ο όμιλος υλοποιεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα απανθρακοποίησης παγκοσμίως, καθώς επίσπευσε τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040, δέκα χρόνια δηλαδή νωρίτερα από την περσινή ανακοίνωση. Το πλάνο περιλαμβάνει σταδιακή απόσυρση από την αγορά του φυσικού αερίου και επενδύσεις 210 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, αποσκοπώντας στον τριπλασιασμό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς από ΑΠΕ, φτάνοντας τα 154 GW την επόμενη δεκαετία.

Μετασχηματιζόμαστε εμείς οι ίδιοι πρώτα, επιταχύνοντας την πλήρη απανθρακοποίηση του ομίλου, ώστε να εμπνεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αλλάξουν κουλτούρα, επιλέγοντας την «πράσινη» ενέργεια. Ταυτόχρονα, ο εσωτερικός μετασχηματισμός και οι επενδύσεις συνοδεύονται από την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων ώστε να αξιοποιήσουμε τις απίστευτες ευκαιρίες της ηλεκτροκίνησης.

Δεσμεύεστε να κάνετε τον πλανήτη βιώσιμο. Πώς συνδυάζεται σε αυτό τον σκοπό η συνύπαρξη των ΑΠΕ με τη ζωή και την παράδοση στις τοπικές κοινότητες;

Στην Enel Green Power, βασικό μας μέλημα, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η ενεργειακή μετάβαση θα αποτύχει αν δεν συμπεριλάβουμε στο πλάνο μας τις επιμέρους κοινότητες και αν δεν βοηθήσουμε τις περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης. Μέσω του μοντέλου Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value), βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, χαρτογραφούμε τις ανάγκες τους και υλοποιούμε δράσεις που δημιουργούν πρόσθετη αξία στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Τέτοιες δράσεις είναι η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για να αναπτύξουμε τον βιώσιμο τουρισμό, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων για τη στήριξη των τοπικών παραγωγών και της αγροτικής καλλιέργειας και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, μεγάλη σημασία για εμάς έχουν τα σεμινάρια που οργανώνουμε για την επανακατάρτιση των ντόπιων στις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται. Έτσι, τους βοηθάμε να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες για να διεκδικήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Εν όψει της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος της χώρας τα επόμενα χρόνια, ποιους στόχους έχει θέσει η Enel Green Power;

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Μετράμε πάνω από μια δεκαετία παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ συνολικά οι επενδύσεις μας ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ.

Σήμερα, ως ενεργειακός σύμμαχος της χώρας, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ελληνική αγορά καθώς αναπτύσσουμε ένα χαρτοφυλάκιο 1,7 GW, που περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Αξιοποιώντας την παγκόσμια τεχνογνωσία και εμπειρία μας, επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι ο συνδυασμός αποθήκευσης με ΑΠΕ. Στόχος μας είναι η ευστάθεια του συστήματος όταν θα σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή.