Άρωμα γυναίκας στις επιχειρήσεις

Άρωμα γυναίκας στις επιχειρήσεις

Στο παγκόσμιο συνέδριο Women in Leadership στην Αθήνα οι γυναίκες επιχειρηματίες είχαν την τιμητική τους.

Άρωμα γυναίκας είχε το συνέδριο του Women in Leadership (WIL) που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας στον «Ελληνικό Κόσμο», με ομιλητές από τις ΗΠΑ, την Τσεχία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ινδία, την Ισπανία και τη Λιθουανία να δίνουν το παρόν σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Το Δίκτυο Women in Leadership (WIL) διεξάγει περιφερειακά συνέδρια σε όλον τον κόσμο, ενώ τα παγκόσμια συνέδρια του γίνονται δύο φορές το χρόνο. Στην Ελλάδα, φέτος, μετά από πρωτοβουλία της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, επικεφαλής του κέντρου πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διοργανώθηκε το εν λόγω συνέδριο και στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να φιλοξενηθεί στη χώρα μας ένα από τα περιφερειακά συνέδρια του WIL.

Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν πως παρόλη τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη δυνατότητα των γυναικών να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες στην εκμετάλλευση των κοινωνικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων, απομένει ακόμη σημαντικό έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

Όπως αναφέρει στο Fortunegreece.com η κ. Εφραίμογλου η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες γενικά και οι γυναίκες επιχειρηματίες ειδικά, είναι να υλοποιήσουν τη μεγάλη πολιτισμική αλλαγή της ισότητας των φύλων, χωρίς να φτάσουν στα άκρα μίας ανταρσίας.

Μπορεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και το πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις να μην ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του συνεδρίου, δεν θα μπορούσε όμως να λείπει από τα «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. «Σε ιδιωτικές συζητήσεις, εκφράστηκε η συμπαράσταση για τα δεινά που υφίστανται σημαντικές ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, αλλά επίσης τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσει η χώρα μας πλέον στις αλλαγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της, για να γίνει ένα ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με την κα Εφραίμογλου η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ήδη κατέχει η χώρα μας αποτελεί το σημείο εκκίνησης μίας αναπτυξιακής διαδικασίας. «Από εκεί και πέρα παράγοντες όπως η επιχειρηματική διορατικότητα, οι δημογραφικές εξελίξεις, ο ρόλος του κράτους θα καθορίσουν την πορεία της ανάπτυξης και τους τομείς στους οποίους αναπόφευκτα θα επικεντρωθεί».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επιχειρηματικό «jet set», όπως η Paulina Dejmek-Hack, Οικονομική Σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, η Viviane Chaine-Ribeiro, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Talentia Software και Πρόεδρος της SYNTEC, η Kristin Schreiber, Διευθύντρια του προγράμματος «COSME» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Avinash Chandarana, Διευθυντής Ανάπτυξης και Ομαδικής Μάθησης του MCI Group, η Marina Niforos, Ιδρύτρια της εταιρείας Logos Global Advisors, η Ράνια Αικατερινάρη, partner στην Ernst & Young η Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος της ΕΛΑΙΣ-Unilever κα.

Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η καινοτομία ανέφερε η Kristin Schreiber, Διευθύντρια του προγράμματος «COSME» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας πως οι μικρότερου και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εκείνες που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η κ. Schreiber τάχθηκε μάλιστα υπέρ της δημιουργίας ενός προγράμματος Erasmus που θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες. «Ένα εξάμηνο είναι αρκετό για να επωφεληθεί κανείς από την εμπειρία υφιστάμενων επιχειρηματιών που βρίσκονται χρόνια στην αγορά. Σίγουρα είναι πολλοί εκείνοι που γεννιούνται επιχειρηματίες αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που αποκτώντας τις κατάλληλες δεξιότητες γίνονται στην πορεία».

Ανέφερε δε πως το 35% των συμμετεχόντων στο εν λόγω πρόγραμμα έφτιαξαν τελικά τις επιχειρήσεις που ήθελαν, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας τόνισε πως ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών ξεπερνά σταδιακά εκείνο των υφιστάμενων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Σοφία Γκιούσου Public Policy Manager της Aibnb. Όπως τόνισε στην Αθήνα οι δραστηριότητες της Airbnb έχουν συμβάλει στη δημιουργία 1.060 θέσεων εργασίας και έχουν οδηγήσει σε έσοδα της τάξης των 69 εκατομμυρίων ευρώ. «Υπάρχει διασπορά του χρήματος καθώς όσοι επισκέπτονται την Αθήνα στηρίζουν και τις τοπικές οικονομίες, τις γειτονιές και όχι μόνο τα τουριστικά σημεία της πόλης. Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την Aibnb ως μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος νοικιάζουν τον προσωπικό τους χώρο που έχει τα δικά τους αντικείμενα. Αποτελεί δε μια έξυπνη λύση και για τους φοιτητές που το καλοκαίρι επιστρέφουν στην πόλη τους και πληρώνουν ένα τρίμηνο για ένα χώρο που δεν χρησιμοποιούν».

Ερωτηθείσα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Airbnb από τον ξενοδοχειακό κλάδο που είναι και άμεσος ανταγωνιστής της, η κ. Γκιούσου απαντά πως το να κερδίσει κανείς μερίδιο σε μια ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος άλλος πρέπει να χάσει. «Η διαμονή σε σπίτι ή ξενοδοχείο είναι καθαρά θέμα επιλογής. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες. Εμείς φροντίζουμε για την ασφάλεια των πελατών μας εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν ότι οι ενοικιαστές είναι υπαρκτά πρόσωπα. Από τη μια θέλουμε καινοτομία και από την άλλη προσπαθούμε να προστατέψουμε τομείς που έχουν τελματώσει. Δεν γίνονται και τα δύο παράλληλα. Το μυστικό για την επιτυχία είναι η ικανότητα του να εκπαιδεύεσαι διαρκώς».

Ο Χάρης Μακρυνιώτης Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece τόνισε πως η ζήτηση δεν αποτελεί κατά κύριο λόγο το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Το θέμα είναι πως η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται επιθετικά ως μείζονος σημασίας οικονομικό πρόβλημα και πως οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε οριζόντια προσέγγισή του.

«Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποτυγχάνουν γιατί δεν ακολουθούν κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο. Η επιτυχία προκύπτει από ένα συνδυασμό στοιχείων όπως είναι η δημιουργία των κατάλληλων δικτύων, η σωστή καθοδήγηση αλλά και τα «έξυπνα» κεφάλαια. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν τα «άλογα» εκείνα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την κούρσα. Δυστυχώς αυτό που μας διακρίνει είναι η έλλειψη αξιοπιστίας και η απουσία ομαδικού πνεύματος».

Πρόσθεσε δε πως η νοοτροπία της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η απόκτηση δεξιοτήτων που έχουν σχέση με το επιχειρείν επιβάλλεται να διδάσκονται από το νηπιαγωγείο.

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Orange, Benedicte Javelot, μίλησε για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει η Αφρική, η οποία θεωρείται από τις πιο σημαντικές αγορές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Orange έχει προσλάβει περισσότερους από 22.000 εργαζομένους στην περιοχή και έχει δημιουργήσει incubator στην Νιγηρία. «Η ανάπτυξη θα έρθει από τη συνεργασία μικρών επιχειρήσεων που θα δουλέψουν με πολύ μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις από τις οποίες θα διδαχθούν πράγματα».