Άρση του αδιεξόδου στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας από μία άβολη συμμαχία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κίνημα των Πέντε Αστεριών έδωσε τα χέρια με τη Λέγκα προκειμένου να εκλεγεί προεδρείο στη Βουλή και τη Γερουσία.

Τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου εξέλεξαν σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τους δυο προέδρους τους. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Ρομπέρτο Φίκο, σαράντα τεσσάρων ετών και με καταγωγή από τη Νάπολη, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στη Γερουσία, υπερίσχυσε η νομικός Ελιζαμπέτα Καζελάτι, εβδομήντα ενός ετών, του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Γερουσίας. Και στις δυο περιπτώσεις η εκλογή κατέστη δυνατή χάρη σε συμβιβασμό της συντηρητικής κεντροδεξιάς παράταξης με το Κίνημα των Πέντε Αστεριών.

Οι αναλυτές, όμως, κρατούν, ως κύριο στοιχείο της όλης αυτής διαδικασίας το ότι η τελική λύση επετεύχθη χάρη στον στενό διάλογο των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπόρεσε να παίξει τον ρόλο του «σκηνοθέτη» που ο ίδιος είχε διεκδικήσει αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Αντιθέτως, πριν από τη σημερινή θετική εξέλιξη, η προσέγγιση της Λέγκα με τα Πέντε Αστέρια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιταλού μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργού.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν οι ισορροπίες που διαμορφώθηκαν κατά την εκλογή των προέδρων του κοινοβουλίου θα ενισχυθούν ή θα ανατραπούν σε περίπου δέκα ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μετέβη αργά το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα. Ενεργοποιείται μετά την εκλογή των νέων προέδρων της βουλής και της γερουσίας η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον Τζεντιλονι να συνεχίσει να ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, μέχρι να μπορέσει να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις του Ματαρέλα με τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Απριλίου και ενδέχεται να έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα