Ασφαλέστερο λογαριασμό e-mail υπόσχεται η Google

Ασφαλέστερο λογαριασμό e-mail υπόσχεται η Google
Photo:

Με ένα νέο εργαλείο, ο έλεγχος για παράνομη πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία γίνεται ακόμη πιο εύκολος.

Η παραβίαση των e-mail μας αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο δεν αναμένεται να λυθεί οριστικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν όμως προσέχουμε και δεν είμαστε επιρρεπείς στα λάθη, ίσως καταφέρουμε να δώσουμε ανάσα ζωής στην προσωπική μας αλληλογραφία και να την κρατήσουμε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η Google θέλει να βοηθήσει σε αυτό, και μάλιστα με τον πιο δραστικό τρόπο. Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία δημιούργησε ένα εργαλείο το οποίο ελέγχει αν ο λογαριασμός μας έχει παραβιαστεί από τρίτους μέσα στον τελευταίο μήνα, εξασφαλίζοντας ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Ονομάζεται Devices and Activity Dashboard και δίνει μια λίστα με τις συσκευές οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό μας στην Google, μαζί με πληροφορίες για το πότε έχει χρησιμοποιηθεί. Η λίστα παραμένει ενημερωμένη για τις 28 τελευταίες ημέρες.

Εάν κάποια νέα συσκευή κάνει χρήση του λογαριασμού, δίπλα της υπάρχει η ένδειξη «New», ενώ η συσκευή όπου εκείνη τη στιγμή είναι συνδεδεμένη με το Google account μας βρίσκεται στην κορυφή.

Αν κάποιος παρατηρήσει μια ύποπτη κίνηση, μπορεί να επιλέξει το «Secure your account» για να αλλάξει τον κωδικό του, να ανανεώσει την ανάκτηση πληροφοριών, να ελέγξει τους κωδικούς στις φορητές συσκευές ή να τσεκάρει την επιβεβαίωσης δύο βημάτων που προσφέρει η Google (εισαγωγή κωδικού και γραπτό μήνυμα στο κινητό).

Στο Gmail ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να ελέγξει τον λογαριασμό του και με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Στο δεξί κάτω μέρος του inbox, κάτω από την ένδειξη «Last account activity» μπορεί να κλικάρει την επιλογή «Details» και να ελέγξει από εκεί πότε κάποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στα e-mail του. Από εκεί μπορεί επίσης να διαπιστώσει αν όλα πάνε καλά, ή πρέπει επειγόντως να αλλάξει όλους τους κωδικούς του.