Ασφάλιση κατοικίας: Μείωση ΕΝΦΙΑ και κίνητρα φέρνει η κλιματική κρίση

Ασφάλιση κατοικίας: Μείωση ΕΝΦΙΑ και κίνητρα φέρνει η κλιματική κρίση
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μειωμένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 10% για ασφαλισμένα ακίνητα - Τι προβλέπει διάταξη του ν/σ του ΥΠΟΙΟ.

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ μέχρι 10% θα έχουν οι ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Μελετάται επίσης θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφαλίστρου με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή άλλο μοντέλο ώστε να αποφευχθεί η σύναψη εικονικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, για το 2024 και τα επόμενα έτη ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προσαρμόζεται αναλογικά. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα, για ασφάλιση για 12 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 10%, για ασφάλιση για 9 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 7,5% και για ασφάλιση για 3 μήνες προβλέπεται έκπτωση 2,5%. Επομένως για ανασφάλιστα ακίνητα που θα συναφθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια στο προσεχές διάστημα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται η ελάχιστη έκπτωση 2,5%.

Το θέμα της ασφάλισης κατοικιών καθιστά επίκαιρο η καταστροφή που προκάλεσαν οι χθεσινές πυρκαγιές και ο υψηλός κίνδυνος που θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον αυτών των κινδύνων, σημειώνεται ότι η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, καθώς και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών, όπως αποτυπώθηκε στην ψήφιση του εθνικού κλιματικού νόμου, πέρυσι τον Μάιο, όταν αποσύρθηκε το άρθρο 23 που προέβλεπε ότι από 1.1.2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονταν υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Οπότε θεσπίζονται κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών. Έτσι αναμένεται να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων δεδομένου και του ειδικού βάρους των μέτρων στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται ότι μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν πάνω από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής και για αποζημίωση οικοσκευής.

Εντωμεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, μόνο την περίοδο 19 – 20 Ιουλίου, δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες ζημιές από τις δασικές πυρκαγιές συνολικού ύψους 6 εκατ. που αφορούσαν κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις των οποίων η ασφαλισμένη αξία υπολογίζεται σε 243 εκατ. ευρώ με τη μέση ζημιά ανά κατοικία να εκτιμάται σε 22 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι αν και αυξάνεται με αργούς ρυθμούς η ασφάλιση κατοικιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, μόλις το 15-17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και από αυτό το 10% είναι ασφαλισμένο μέσω ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: