Ασφαλιστικό και χρέος βάζει μπροστά ο Τσίπρας στο Νταβός

Ασφαλιστικό και χρέος βάζει μπροστά ο Τσίπρας στο Νταβός
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποβιβάζεται από το αεροσκάφος κατά την άφιξή του στο Νταβός, όπου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Η αποτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου για την πρώτη ημέρα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

 

του Αντώνη Αντζολέτου

Με γεμάτες τις “αποσκευές” επιθυμεί ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή από το Νταβός προτάσσοντας την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Ελβετικό θέρετρο όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό, τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε μια προσπάθεια να “προετοιμάσει” το έδαφος για το αυριανό “debate” με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να βάλει ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο το ασφαλιστικό. “Δεν γίνεται να κόψουμε τις συντάξεις γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν με μια σύνταξη, η οποία λειτουργεί σαν ένα σκιώδες κοινωνικό επίδομα”, φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να επισημάνει το “δίκαιο” του ελληνικού αιτήματος και τις ασφυχτικές πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από τους θεσμούς.

Καλύτερο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας διέβλεψε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, “γενναία μεταρρύθμιση” την ενοποίηση των ταμείων.Οι υψηλές προσδοκίες που είχαν αρκετά στελέχη του Μαξίμου για την συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν διαψεύστηκαν επισημαίνοντας πως μια συνάντηση μισής ώρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κράτησε περισσότερο από μια με τους δυο άνδρες να βάζουν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του NEWS 247 συζητήθηκε και το θέμα του χρέους με τον αμερικανικό παράγοντα να βλέπει θετικά το θέμα της απομείωσης του χωρίς, πάντως καμία από τις δυο πλευρές να δίνει περισσότερες πληροφορίες.Δεν αποκλείεται στο περιθώριο του Φόρουμ να πραγματοποιηθεί συνάντηση Λαγκάρντ – Μπάιντεν, όπου το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να τεθεί.

“Μόνο λιτότητα, χωρίς ανάπτυξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον” φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά:”Προσπαθώ να πείσω τους Ευρωπαίους για αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια”.Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα συμπλήρωσε πως “υπάρχει αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία. Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και για αυτό θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση για να απελευθερωθεί η δυναμική”.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δυο φέρεται να συμφώνησαν ότι πρέπει η αξιολόγηση να προχωρήσει γρήγορα.

Από την αυριανή ατζέντα οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μένουν ειδικά στη απογευματινή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς υπάρχει η πεποίθηση και η εκτίμηση πως δεν υπάρχει μεταξύ των θεσμών ομοφωνία για την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Δεν αποκλείεται στο Μάξιμου να αναμένουν και μια πιθανή παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν για το θέμα.
Το ζήτημα του προσφυγικού, όπως και χθες, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά σημεία συζήτησης και σήμερα, καθώς θεωρούν πως είναι ένας από τους “κρίκους” της αλυσίδας στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Πηγή: news247.gr