Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Oι 17 βασικές αλλαγές που φέρνει

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Oι 17 βασικές αλλαγές που φέρνει

Tο επίμαχο νομοσχέδιο να παίρνει, μετά από τέσσερις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων, τον δρόμο της ψήφισης από την Βουλή.

Η εθνική σύνταξη, τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και παρεμβάσεις στις συντάξεις που θα λαμβάνουν στο εξής, ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι ανάπηροι, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας.

Στις ιδιαιτερότητες του νομοσχεδίου είναι και το ότι όλες οι παρεμβάσεις, θα ισχύουν ταυτόχρονα για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα οι βασικές παρεμβάσεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, είναι οι εξής:

– Εθνική Σύνταξη: Διαμορφώνεται στα 384 ευρώ, για όσους θα έχουν στο εξής από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με λιγότερα έτη, η εθνική σύνταξη θα είναι μικρότερη κατά 2% για κάθε έτος πριν από το 20ο, με το 15ο να θεσπίζεται ως κατώτατο. Απαιτείται νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη, μεταξύ του 15ου και το έτους κατά το οποίο συμπληρώνεται το προβλεπόμενο όριο καταβολής της σύνταξης. Το ποσό της Εθνικής Σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο καταβολής της σύνταξης. Σε περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων, χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη ειδικά για ανάπηρους, χορηγείται στο σύνολό της, μόνο για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω. Για όσους το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% έως 80%, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και το 50% για περιπτώσεις που κυμαίνεται από 50% έως 67% το ποσοστό αναπηρίας.

– Εισφορές: Από την 1.1.2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα καταβάλλονται μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, ίσες με το 20% του εισοδήματος του ασφαλισμένου. Θα ισχύουν ίδιες εισφορές για μισθωτούς, για ελεύθερους επαγγελματίες και για επιστήμονες. Το ανώτατο ποσό υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών είναι τα 5.860 ευρώ, δηλαδή το 10πλάσιο από τον προβλεπόμενο σήμερα κατώτατο μισθό άγαμου άνω των 25 ετών. Δίνεται χρονικό διάστημα από το 2017 έως το 2020, για να ρυθμιστούν σε αυτό το όριο, περιπτώσεις όπου καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, με βάση υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσά.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr