Ασταθές και ευμετάβλητο προβλέπεται το 2017

Ασταθές και ευμετάβλητο προβλέπεται το 2017

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του  Fortune με την εφημερίδα «Επένδυση» και δύο μεγάλα αφιερώματα: Investor’s Guide 2017 και Best in Business 2016.

Της Αναστασίας Παρετζόγλου*

Tο 2016 ήταν µια χρονιά γεµάτη απρόοπτα και ανατροπές. Το σοκ του Brexit, η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, η ήττα του Renzi στη µάχη για τη συνταγµατική αναθεώρηση, η κλιµάκωση της κρίσης στη Συρία και οι δραµατικές εξελίξεις στην Τουρκία προοιωνίζονται µια νέα περίοδο, όπου τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως το ξέραµε.

Επιπλέον, η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η πτώση του επιπέδου του διεθνούς εµπορίου, η αύξηση του χρέους των αναδυόµενων κρατών και η πιθανή µείωση του ρυθµού ανάπτυξης στην Κίνα αποτελούν, σύµφωνα µε τους ειδικούς, τις βασικές εστίες ανησυχίας, που θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε µεγάλες περιπέτειες την οικονοµία σε όλο τον κόσµο.

Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο, ασταθές και ευµετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα, µε ανοιχτή τη δεύτερη αξιολόγηση, κινδυνεύει για µια ακόµη φορά µε πολιτική αστάθεια, µε ό,τι σηµαίνει αυτό για την οικονοµία αλλά και την εθνική της ασφάλεια. Εντούτοις, οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα και ενσωµατώνουν χωρίς επιπτώσεις τη µία αρνητική είδηση µετά την άλλη. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα στοιχεία που συνθέτουν τον επενδυτικό οδηγό για το 2017. Ένας αποκαλυπτικός «χάρτης», που περιλαµβάνει τις προβλέψεις για τη νέα χρονιά, µε εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις του αµερικανικού Fortune, σε συνδυασµό µε την εµπεριστατωµένη έρευνα του Γιάννη Παπαδογιάννη.

Αυτό, όµως, που θα σας συναρπάσει είναι το αφιέρωµα στην Κίνα. Με τίτλο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόµος», το άρθρο αναφέρεται στο µεγαλύτερο πρόγραµµα επενδύσεων της Κίνας στο εξωτερικό που υπήρξε ποτέ. Πρόκειται για έργο που είναι δώδεκα φορές το µέγεθος του Σχεδίου Μάρσαλ, του προγράµµατος που άλλαξε την Ιστορία, βοηθώντας στην ανοικοδόµηση της δυτικής Ευρώπης από τα συντρίµµια του Β’ Παγκοσµίου πολέµου. Ήδη έργα ύψους 900 δισ. δολαρίων βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται και τα πρώτα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η προσπάθεια γεννά σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηροδροµικές γραµµές και αγωγούς σε αναδυόµενες αγορές, που διψούν για τέτοιες επενδύσεις. Και, κυρίως, δηµιουργεί αισιοδοξία στους µεγάλους δυτικούς κατασκευαστικούς οµίλους, που διαβλέπουν µεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες απ’ ό,τι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στην ίδια την Κίνα.

Το τέλος κάθε χρονιάς ενδείκνυται για κάθε µορφής απολογισµούς και επιστρέφοντας στα καθ’ ηµάς, σας παρουσιάζουµε τους επικεφαλής 15 ελληνικών εταιρειών που κατάφεραν να διακριθούν το 2016 χάρη στις επιχειρηµατικές τους πρακτικές. Ηγέτες επιχειρήσεων µε θετικό πρόσηµο σε πωλήσεις και κέρδη, που µε όπλα την εξωστρέφεια, την καινοτοµία, τις επενδύσεις έκαναν τη διαφορά µέσα σε ένα θολό οικονοµικό περιβάλλον, δηµιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.

Και επειδή το 2016 κλείνει µε λαβωµένο το παραδοσιακό µιντιακό περιβάλλον, την ώρα που το διαδίκτυο κερδίζει διαρκώς έδαφος, κρίναµε ότι είναι η κατάλληλη στιγµή για µια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης µε τον Δηµήτρη Μάρη, τον άνθρωπο που άλλαξε το παιχνίδι χτίζοντας τον µεγαλύτερο διαδικτυακό όµιλο ενηµέρωσης στην Ελλάδα, µε περισσότερα από 17 ιδιόκτητα και συνεργαζόµενα sites. Ο επιχειρηµατίας άνοιξε τα χαρτιά του στον Τάσο Ζάχο για την 24Media, το διαδίκτυο, τους εκδότες, τα κανάλια και το διαδικτυακό στοίχηµα.

*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι διευθύντρια έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα.