AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna αποκτούν μονάδες παραγωγής εμβολίων και στην Ευρώπη

AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna αποκτούν μονάδες παραγωγής εμβολίων και στην Ευρώπη
epa09065275 A medical worker prepares a dose of AstraZeneca COVID-19 vaccine during the vaccination of health care workers at the Dr. Abdulah Nakas General Hospital in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 10 March 2021. The hospital received 170 doses of vaccine for the vaccination of health workers in the hospital. This event is the first of planned vaccinations in Sarajevo. EPA/FEHIM DEMIR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία τριών μονάδων παραγωγής των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στην Ολλανδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με προβλήματα προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο EMA αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε επίσης τη νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της Moderna σε μονάδα της Ελβετίας.

Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές Απριλίου.

Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν, που παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε χθες ότι η εταιρεία AstraZeneca, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός Ευρώπης.

Η Ευρωπαία επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για τη μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν διπλάσιο, προσέθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η Ευρωπαία επίτροπος.