Αθ. Λινού: Πρέπει να επαναφέρουμε τη χρήση μάσκας παντού- «Τεράστιος» ο δείκτης θετικότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, η κ. Λινού σημείωσε ότι ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα.

Επιμένει στην πλήρη επαναφορά της χρήσης της μάσκας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον δείκτη θετικότητας που χαρακτήρισε «τεράστιο».

«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη «φούσκα» των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους. Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Χαρακτηρίζοντας σημαντικά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, η κ. Λινού σημείωσε ότι ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο. Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, το οποίο ωστόσο απορρίπτει η κυβέρνηση για την ώρα τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα από τη στάση ορισμένων, εκτίμησε πως δεν θα δεν θα χρειαστούμε το lockdown.

Εξηγώντας το σκεπτικό της, ανέφερε πως «το ποσοστό των νοσούντων θα είναι νέοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3 με 4 εκατομμύρια νέους ανεμβολίαστους και το ποσοστό των νέων όταν νοσήσουν που θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική είναι μικρότερο από το ποσοστό των ηλικιωμένων, όμως για να το καταφέρουμε θα πρέπει να προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους νέους για να προστατεύσουμε τους λίγους. Αν πάρουμε και μέτρα, δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα».

Τέλος, αναφερόμενη στον δείκτης θετικότητας, ο οποίος ξεπέρασε χθες το 4% που έχει οριστεί ως όριο ασφαλείας, η κ. Λινού είπε πως ελπίζει πως δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, «γιατί θα πάρουμε μέτρα». «Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε.