Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η ορθή χρήση του νερού αποτελεί προτεραιότητα

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Η ορθή χρήση του νερού αποτελεί προτεραιότητα
Η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» κάνει «focus» στις ανάγκες της Θεσσαλίας.

Ο χρόνος για τον πλανήτη Γη έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, με τους επιστήμονες να αναφέρουν, ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σε μια δεκαετία από σήμερα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Και εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας κυκλική οικονομία.

Για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι κοινωνίες και να εξασφαλίζεται η επάρκεια φυσικών πόρων, η σταθερότητα και η διάρκεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση ενός  νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που θα περιορίζει τα απόβλητα, αλλά και θα μειώνει την ανάγκη για νέους πόρους που πρέπει να αντληθούν με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ότι αναβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.

Με στόχο την ανάδειξη λύσεων για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη χρήση του νερού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποίησε την πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει η Λίνα Λεωτσάκου, Sustainability Manager της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο Fortune Greece, κάτω από την ομπρέλα «Παράγουμε ένα Καλύτερο Αύριο», υλοποιούνται δράσεις που έχουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις τοπικές κοινωνίες. Εξηγεί πως το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» εστιάστηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς αποτελεί το πλέον ελλειμματικό υδατικό διαμέρισμα στη χώρα μας.

«Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των υδατικών αποθεμάτων της Θεσσαλίας, καθώς στην περιοχή υλοποιείται επίσης μεγάλο μέρος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέσω του οποίου συνεργαζόμαστε με περίπου 800 Θεσσαλούς παραγωγούς που καλλιεργούν 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι, για να αξιοποιηθεί στην εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα, διάρκειας ενός έτους, συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, φορείς για το περιβάλλον και παραγωγοί. Ύστερα από συστηματικές συζητήσεις, 14 ενημερωτικές συναντήσεις και εκπόνηση τμηματικών εκθέσεων, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα αφενός για τη διαχείριση, αφετέρου για τη διατήρηση των υδάτινων και αρδευτικών πόρων στη Θεσσαλία, τα οποία και στάλθηκαν στους αρμόδιους φορείς.

Είναι γεγονός πως η υδατική ασφάλεια της Θεσσαλίας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς είναι ορατή η δυσκολία συγκέντρωσης αποθεμάτων νερού πέρα των αναγκαίων ποσοτήτων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Το πρόβλημα, που έχει πολυπαραγοντικά αίτια, επιτείνεται και από την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον κύκλο του νερού. Κοινή παραδοχή όλων ήταν πως η λειψυδρία θα έχει σαφείς επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων, όσο και στην αγροτική παραγωγή και ως εκ τούτου, η θωράκιση του υδατικού οικοσυστήματος θεωρείται μείζονος σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια αντιπροσωπευτική ομάδα από stakeholders συνεργάστηκε για να αναπτύξει από κοινού έναν κατάλογο συστάσεων πολιτικής, που τοποθετούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής – οικονομικής βιωσιμότητας. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αποτελεσματικά και να επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, τα προτεινόμενα μέτρα επικεντρώθηκαν σε ενισχυμένη και διαφανή πληροφόρηση, δεδομένα, λογοδοσία, συνεργασία-επικοινωνία μεταξύ αρχών και ενδιαφερομένων, ανάπτυξη ικανοτήτων, νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονισμό των τρεχουσών πρακτικών, διαχείριση ζήτησης και προσφοράς, ευέλικτα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσεγγίσεις κυκλικής  οικονομίας».

Η ορθή χρήση του νερού δεν συνιστά επικοινωνιακό αφήγημα. Αποτελεί προτεραιότητα για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία έχει μειώσει την κατανάλωσή του κατά 20% την τελευταία δεκαετία και έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή προγράμματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε όλα της τα εργοστάσια στην Ελλάδα. Μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να συνεισφέρει σε ένα βιώσιμο μέλλον, συμμετέχει σε πανευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναχρησιμοποίηση νερού από τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις – όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα AccelWater.

Η πανδημία όξυνε την περιβαλλοντική ευαισθησία

Απαντώντας στο ερώτημα του κατά πόσο περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι θεωρούνται οι Έλληνες πολίτες, η κ. Λεωτσάκου τόνισε, ότι βάσει σχετικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μετά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η εμπειρία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αφενός ευαισθητοποίησε τους Έλληνες σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, αφετέρου αύξησε και τις προσδοκίες τους από τις εταιρείες. Περιμένουν δηλαδή οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με τρόπο θετικό για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, η περιβαλλοντική συνείδηση φαίνεται να ενσωματώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό στις καταναλωτικές μας συνήθειες, και κατ’ επέκταση στην καθημερινή μας συμπεριφορά. Και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς το σύγχρονο επιχειρείν οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το περιβάλλον σε όλες τις δραστηριότητές του.

«Οι εταιρείες που ηγούνται στους κλάδους τους, οφείλουν από τη μία να είναι πρότυπα παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης, από την άλλη να εκπαιδεύουν το «κοινό» τους, συνεισφέροντας έτσι στην κοινωνική εξέλιξη. Άλλωστε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία διαρκής και συλλογική προσπάθεια, δεν εξαντλείται σε μεμονωμένες δράσεις» κατέληξε.