Αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιέζουν τη Λαγκάρντ για πιο σκληρή γλώσσα έναντι των αγορών

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιέζουν τη Λαγκάρντ για πιο σκληρή γλώσσα έναντι των αγορών
epa09973771 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde, a WEF Member of Board of Trustees, attends a Stakeholder Dialogue, during the 51st annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 25 May 2022. The forum has been postponed due to the COVID-19 pandemic and was rescheduled to early summer. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies' from 22 to 26 May 2022. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα για να σηματοδοτήσει ότι δεν θα επιτραπεί ο κατακερματισμός και ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Το 10ετές spread ήταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.

Η Λαγκάρντ έχει πει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει να αποκλίνουν σημαντικά οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αποφύγει. Μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα ζητήσουν πιο αποφασιστική γλώσσα και θα θέλουν περαιτέρω δράση όσον αφορά ένα εργαλείο για το οποίο το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.