Axios: Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου για τον Λίβανο – «Θα απομονώσεις το Ισραήλ»

Axios: Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου για τον Λίβανο – «Θα απομονώσεις το Ισραήλ»
WASHINGTON DC, UNITED STATES - APRIL 7: President Donald Trump welcomes the Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu as he arrives at the White House on April 7, 2025, in Washington, D.C. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Σημάδια έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ φέρνουν στο φως πληροφορίες του Axios.

Τριβές στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ αποκαλύπτει δημοσίευμα του Axios, το οποίο περιγράφει μια ιδιαίτερα τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το μέσο, ο Τραμπ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος από την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, εκφράζοντας φόβους ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τις διπλωματικές προσπάθειες με την Τεχεράνη.

Η προειδοποίηση προς το Ισραήλ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, και ιδιαίτερα μια επίθεση στη Βηρυτό, θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ.

Πηγές με γνώση της συνομιλίας αναφέρουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης δυσχεραίνουν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και ενισχύουν τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.

Αμερικανός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την επικοινωνία φέρεται να περιέγραψε τον πρόεδρο ως «εξαιρετικά εκνευρισμένο», σημειώνοντας ότι σε αρκετές στιγμές ύψωσε τη φωνή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο οι συνομιλίες με το Ιράν

Η αντίδραση της Ουάσινγκτον συνδέεται άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να αποκτούν νέα δυναμική.

Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα των συνομιλιών, με αποτέλεσμα η αμερικανική πλευρά να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις ως πιθανή απειλή για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ θεωρεί ότι μια νέα ανάφλεξη στην περιοχή θα μπορούσε να υπονομεύσει μήνες διπλωματικών προσπαθειών, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διασφαλίσει την παράταση της εκεχειρίας και την ομαλοποίηση της κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ.

Απομακρύνεται το σενάριο επίθεσης στη Βηρυτό

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο Axios ότι δεν εξετάζεται πλέον άμεσο πλήγμα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε δημόσια ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον της Χεζμπολάχ και να απαντά σε επιθέσεις που δέχεται, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική του Τελ Αβίβ δεν έχει μεταβληθεί.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να διατηρήσει το κλίμα αισιοδοξίας για τη διπλωματική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς παρά την έντονη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: