Αξίζει το Facebook ως εργαλείο marketing;

Αξίζει το Facebook ως εργαλείο marketing;

Η παρουσία σας στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν σημαίνει απαραίτητα πως περνάτε και το μήνυμα της εταιρείας σας.

O Ben Greenwood είναι ειδικός επικοινωνίας και Marketing Manager στην εταιρεία Leading Brands, η οποία φροντίζει για την παρουσία μεγάλων εταιρείων (π.χ. Unilever, BP, Bayer, KONE κ.ά) στα interactive media.

Στη σελίδα του στο LinkedIn αναλύει το πώς, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για τα Pages στο Facebook μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα και να συνεχίσει να βρίσκει το κοινό του δημιουργώντας ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Από τη μία, γράφει, ακόμα και αν το maximum reach είναι πια μόλις το 2% των Likes που ήδη έχετε, αν το περιεχόμενο είναι καταπληκτικό οι χρήστες θα το μοιραστούν και θα το διαδώσουν, διευρύνοντας κατά πολύ την εξάπλωσή του. Όμως η δημιουργία κορυφαίου περιεχομένου δεν είναι εύκολη, και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτό θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους χρήστες.

Η εναλλακτική που σου δίνει το Facebook είναι να πληρώσεις, πράγμα δύσκολο αν ο διαφημιστικός σου προϋπολογισμός είναι περιορισμένος. Αλλά και αν βρεις τα χρήματα, τι θα επιλέξεις; Αύξηση στα likes; Boost σε συγκεκριμένα posts; Traffic απ’ ευθείας στο site σας; Κανείς δεν έχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους.

Με την πρώτη ματιά, λοιπόν, φαίνεται πως το marketing μέσω του Facebook δεν είναι πια μια καλή ιδέα. Ωστόσο, είναι πάντα ένας τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες σας στο μέρος εκείνο όπου περνούν τον περισσότερο online χρόνο τους. Δεν μπορεί αυτό να είναι σπατάλη.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι μία: αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη διαφήμιση μέσω του Facebook. Δεν είναι το ίδιο με το Pay Per Click, συνεπώς πάψτε να το βλέπετε ως δημιουργό εσόδων από μόνο του. Το Facebook δεν είναι για να σας φέρνει χρήματα απευθείας, αλλά για να χτίσετε brand και σχέσεις με τους καταναλωτές. Χρησιμοποιήστε όλες τις επιλογές του (likes, boost, traffic στο site σας), αλλά μην έχετε τα έσοδα από αυτό στο μυαλό σας.

Το θέμα εδώ είναι το organic reach, δηλαδή η ουσιαστική επαφή με τον καταναλωτή. Δείτε αν το brand awareness αυξήθηκε από τη στιγμή που «επιστρατεύσατε» και το Facebook, το conversion rate, τα έσοδά σας γενικά.

Ρωτήστε τους πελάτες σας (μέσω της φόρμας αγοράς π.χ.) πώς έμαθαν για την εταιρεία σας και ορίστε ως μία από τις επιλογές το Facebook.

Συνεπώς, όλα όσα ψάχνετε από την εμπλοκή σας με το Facebook είναι, κατά αξιολογική σειρά, τα κάτωθι:

– Αύξηση των Page Likes

– Αύξηση των πληρωμένων posts και εκείνων με σκοπό το organic reach

– Αύξηση, γενικότερη, της κίνησης στο site σας

– Αύξηση των mentions σας στα social media

– Αύξηση των posts από χρήστες στη σελίδα σας με θέμα το customer service

– Αύξηση της κίνησης από το Facebook προς την ιστοσελίδα σας

– Αύξηση των εσόδων της ιστοσελίδας ως αποτέλεσμα της κίνησης από το Facebook

Κατά τη γνώμη μας, εφόσον πετυχαίνετε το 60-75% των παραπάνω, τότε αξίζει τα χρήματα που δίνετε. Αν όχι, μην σταματάτε. Εξετάστε τον τρόπο που διαφημίζεστε και προσαρμόστε τον περισσότερο στα δεδομένα σας. Τα αποτελέσματα θα έρθουν ακόμα και με πολύ λίγα χρήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να «χτίσετε» το brand σας

Οργή κατά του Facebook για τον Messenger

Το Facebook των 1,32 δισεκατομμυρίων ανθρώπων

Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;