Το Facebook σταματά τη «βιομηχανία likes» των Pages του

Το Facebook σταματά τη «βιομηχανία likes» των Pages του

Με το σκεπτικό ότι το news feed του χρήστη δεν είναι διαφημιστικός χώρος, περικόπτει τις εμφανίσεις από pages κάθε είδους.

Κάθε φορά που ανοίγετε το Facebook και κοιτάτε το news feed σας βλέπετε όλες τις καταχωρήσεις των φίλων σας και όλα τα νέα από τις σελίδες (pages) που έχετε κάνει like όλον αυτόν τον καιρό. Όλα τα νέα; Όχι ακριβώς.

Εδώ και λίγο καιρό το Facebook έχει επιβάλλει περιορισμούς στις εμφανίσεις υλικού από pages οι οποίες μόνο σκοπό έχουν να συγκεντρώσουν likes, shares, ή να φέρουν clicks στο link το οποίο εμφανίζουν. Αντιθέτως, όπως δηλώνει, δίνει προτεραιότητα σε δημοσιεύσεις που γίνονται δημοφιλείς με πιο ομαλό και «φυσιολογικό» τρόπο, χωρίς όμως να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό ή πώς ακριβώς το μετράει.

Η κίνηση του Facebook στοχεύει, φυσικά, στο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώνουν για να διαφημίζονται στις σελίδες τους. Διαφορετικά, προειδοποιεί, όσους fans και αν έχει το page σας, το περιεχόμενό της θα φτάσει σε ελάχιστους από αυτούς.

Σύμφωνα με το Facebook, οι κάτοχοι pages που δημοσιεύουν «ποιοτικό περιεχόμενο» (πάλι κατά τη δική του κρίση) δεν θα αντιληφθούν ότι άλλαξε κάτι. Ίσως, μάλιστα, δουν τη δημοφιλία τους να αυξάνεται καθώς τα posts τους δεν θα χάνονται μέσα στον ωκεανό του spam όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Η κίνηση αυτή δεν άρεσε, φυσικά, στις εταιρείες που είχαν βρει στις pages έναν άμεσο και δωρεάν τρόπο να επικοινωνούν με το κοινό τους. Όπως έγραψε το FortuneGreece, η απόφαση οι εταιρικές αναρτήσεις να μπορούν να προσελκύουν περίπου το 6% των «οπαδών» μιας σελίδας (και σύντομα μόλις το 2%) έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διαφημιστικές και σε ΜΜΕ που ήδη προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές μορφές διαφήμισης μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Instagram και το Pinterest.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν επιβάλλονται με κανένα τρόπο στις δημοσιεύσεις από προσωπικούς λογαριασμούς, δηλαδή όλα τα posts των φίλων σας εμφανίζονται κανονικά.

Διαβάστε ακόμη: Οχτώ τρόποι για να σας διαβάζουν περισσότερο στο Facebook