Μπάφετ: Ο οδηγός για ναυτιλλομένους εν μέσω κρίσης στις αγορές – Τι συμβουλεύει τους επενδυτές

Μπάφετ: Ο οδηγός για ναυτιλλομένους εν μέσω κρίσης στις αγορές – Τι συμβουλεύει τους επενδυτές

Για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο θρυλικός Γουόρεν Μπάφετ συμβουλεύει τους επενδυτές να μην υποκύπτουν στον φόβο και να βλέπουν τις περιόδους πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως ευκαιρίες για να αγοράσουν.

Ο θρυλικός stock picker και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές που πωλούν μανιωδώς υφίστανται το βάρος των υψηλών προμηθειών, ενώ εκείνοι που διατηρούν blue-chip στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν μακροπρόθεσμα εγγυημένες αποδόσεις.

Ας δούμε όμως τι συμβουλεύει ο Buffett τους επενδυτές… 

1. Συνήθως κάναμε τις καλύτερες αγορές μας όταν η ανησυχία για το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι στο peak.

Ο φόβος είναι ο φίλος του φονταμενταλιστή των αγορών (1994).

2. Έχουμε βάλει πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια του χάους των τελευταίων δύο ετών.

Ήταν μια ιδανική περίοδος για τους επενδυτές: Το κλίμα φόβου είναι ο καλύτερος φίλος τους. Όσοι επενδύουν μόνο όταν επικρατεί αισιοδοξία καταλήγουν να πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα (2009).

3. Κατά τη διάρκεια τόσο τρομακτικών περιόδων, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς δύο πράγματα: Πρώτον, ο φόβος είναι φίλος του επενδυτή, γιατί φέρνει ευκαιρίες.

Δεύτερον, ο προσωπικός φόβος είναι εχθρός σου. 

4. Ένα κραχ-αστραπή ή κάποια άλλη ακραία διακύμανση της αγοράς δεν μπορεί να βλάψει έναν επενδυτή περισσότερο από όσο ένας γείτονας μπορεί να βλάψει την επένδυσή μου σε ένα αγρόκτημα.

Πράγματι, η πτώση των αγορών μπορεί να είναι χρήσιμη στον πραγματικό επενδυτή εάν έχει διαθέσιμα μετρητά όταν οι τιμές αποσυνδέονται από τις αξίες.

5. Αν και οι αγορές είναι γενικά ορθολογικές, περιστασιακά κάνουν τρελά πράγματα.

Η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρονται, στη συνέχεια, δεν απαιτεί μεγάλη ευφυΐα, πτυχίο στα οικονομικά ή εξοικείωση με την ορολογία της Wall Street.

Αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι ικανότητα να αγνοεί κανείς τους φόβους ή τον ενθουσιασμό του όχλου και να εστιάζει σε μερικά απλά θεμελιώδη στοιχεία.

Είναι επίσης αδικαιολόγητος. 

6. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται περισσότερο από άλλους.

Είναι σαν τον ιός, χτυπά κάποιους ανθρώπους με μεγαλύτερη βαναυσότητα από άλλους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το χειριστούν ψυχολογικά.

Εάν δεν μπορείτε, τότε πραγματικά δεν πρέπει να έχετε μετοχές, γιατί πρόκειται να τα αγοράσεις και να πουλήσεις τη λάθος στιγμή»

7. Περιστασιακά κρούσματα αυτών των δύο υπερ-μεταδοτικών ασθενειών, του φόβου και της απληστίας, θα συμβαίνουν για πάντα στην επενδυτική κοινότητα.

Ο χρόνος αυτών των επιδημιών θα είναι απρόβλεπτος.

Επομένως, δεν προσπαθούμε ποτέ να προβλέψουμε την άφιξη ή την αναχώρηση οποιασδήποτε ασθένειας.

Ο στόχος μας είναι πιο μετριοπαθής: Απλώς φοβόμαστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και είμαστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται