Μετωπική Τσίπρα-Μπακογιάννη στη Βουλή για τις τράπεζες

Μετωπική Τσίπρα-Μπακογιάννη στη Βουλή για τις τράπεζες
ΒΟΥΛΗ - ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.

Μπακογιάννη σε Τσίπρα: Δώσατε τις τράπεζες σε αυτούς που λέγατε «κοράκια» – Τι απάντησε ο πρωθυπουργός.

Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του “Grexit”, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών» τόνισε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι τράπεζες είναι πλέον απολύτως ανακεφαλαιοποιημένες και πιστεύουμε ότι, από εδώ και έπειτα, θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη διαμεσολαβητική τους λειτουργία, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες για την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. «Στόχος μας» είπε «είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αμιγώς αναπτυξιακό του ρόλο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Κόντρα με τη ΝΔ για τράπεζες και “κόκκινα” δάνεια
«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά» τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Περιμένω, όπως με περίσσια ευκολία ανακοινώσατε τον έλεγχο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ότι θα συμπεριλάβετε και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό τον έλεγχο. Πάντως η ΝΔ θα το ζητήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον πρωθυπουργό.

Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας». «Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, να μην είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα “κόκκινα δάνεια” σε ξένα funs. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια».

Απαντώντας σε σχετική αναφορά της κ. Μπακογιάννη, ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα τον κυνηγά και θα τον στιγματίσει,  ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το αποδέχεται πλήρως «διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, με την κοινωνία όρθια και να φτάσουμε μπροστά στον μεγάλο στόχο, έχοντας ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες». Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν υπέστησαν τη μεγάλη ζημιά που κινδύνευσαν να πάθουν, λόγω της ενέδρας που κάποιοι είχαν στήσει τον περασμένο Ιούλιο, και κάποιοι στεναχωριούνται γιατί πλέον δεν μπορούν να εκβιάζουν την κυβέρνηση με τις τράπεζες.  Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όποιοι επιχειρούν να πείσουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών -με τα κόκκινα δάνεια που εκτινάχτηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ- γενικά οφείλονται στα capital controls, η πραγματικότητα είναι αυτή που διαψεύδει και που λέει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε σε μια περίοδο που υπήρχε έντονη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, που οι μεγαλοκαταθέτες επί των ημερών της ΝΔ είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της απάντησής του προς την κ. Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για σκανδαλώδη τρόπο διάλυσης και χαρίσματος της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται ότι η κ. Μπακογιάννη καλύπτει κάποιους που διέπραξαν αυτές τις επιλογές, για να συμπληρώσει: «αλλά ενδεχομένως έχετε λόγους, γιατί ειδικά στην Αγροτική τα κόμματα σας ήταν κακοπληρωτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».