Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά στην Ουκρανία»

Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν θα επέμβουμε στρατιωτικά στην Ουκρανία»

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής απόβασης από το στρατό των ΗΠΑ απέκλεισε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε τη θέση του Αμερικανικού στρατού αποκλείοντας κάθε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ρίχνοντας όλο το βάρος στις διπλωματικές κινήσεων για το θέμα της Κριμαίας. «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο KNSD του Σαν Ντιέγκο, ένα τοπικό κανάλι συνεργαζόμενο με το NBC.

Ο Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία. «Υπάρχει ένας καλύτερος δρόμος, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς, το να εμπλακούμε εναντίον του ρωσικού στρατού δεν θα ήταν προσήκον και δεν θα ήταν καλό και για την Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αφέθηκε ελεύθερος ο διοικητής του ουκρανικού στόλου
Αργά χθες το βράδυ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή στις αρχές της Κριμαίας να αφήσουν ελεύθερο τον Γκαϊντουκ, ο οποίος κρατείτο από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία, και μάλιστα τόνισε να μην τον εμποδίσουν να επιστρέψει στο Κίεβο. Η ουκρανική προεδρία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ουκρανία, ανακοίνωσε πριν λίγο πως ο Σεργκέι Γκαϊντούκ αφέθηκε ελεύθερος χθες τη νύχτα. Μαζί με τον διοικητή αφέθηκαν ελεύθεροι  και οι οι άλλοι όμηροι, πολίτες που κρατούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων νέων αρχών  της Κριμαίας.

Κι άλλη στρατιωτική βάση υπό τον έλεγχο της Ρωσίας
Στο μεταξύ ακόμη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας.

Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης. Ζητήθηκε από τους Ρώσους να εγκαταλείψουν τη βάση και το κάνανε, ενώ αύριο θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της βάσης αυτής.

Ο Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 άλλοι ναύτες απομακρύνθηκαν από τη βάση του Μπαχτσισαράι και δε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους στη Σεβαστούπολη ή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Διαβάστε περισσότερα:

Τρόικα: Προσοχή στα «κόκκινα» δάνεια

Βρέθηκαν αντικείμενα που ίσως ανήκουν στο Boeing

Fed: Μείωση της αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια