Υψώθηκαν ρώσικες σημαίες σε ουκρανική βάση της Σεβαστούπολης

Υψώθηκαν ρώσικες σημαίες σε ουκρανική βάση της Σεβαστούπολης

Δύση και Ρωσία συνεχίζουν να ανταλλάσσουν «απειλές» για κυρώσεις.

Άοπλοι φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν σήμερα το πρωί την βάση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, χωρίς να πέσει πυροβολισμός, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Σέργκι Μπογκντάνοφ. Αργότερα περί τους δέκα ουκρανοί στρατιωτικοί βγήκαν από τη βάση άοπλοι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου Reuters.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι πρόκειται για περίπου διακόσια άτομα, τα οποία αφού πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βάση, στη συνέχεια έκοψαν το συρματόπλεγμα και διείσδυσαν στις εγκαταστάσεις της βάσης, όπου οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ύψωσαν ρωσικές σημαίες και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.

O πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έδωσε σήμερα εντολή να μεταβούν αεροπορικώς στην Κριμαία ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα και ο προσωρινός υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Τενιούχ για να «βάλουν τέλος στην κλιμάκωση της σύγκρουσης» στην περιοχή αυτή που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις, αλλά ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Κριμαία.

ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάσσουν απειλές
Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Κριμαία και το δημοψήφισμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τρίτη από το Μόντρεαλ του Καναδά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. «Η Κριμαία , στη ” λογική του Πούτιν “, ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας», δήλωσε η Κλίντον. Αυτή η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας , αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας , της Λιθουανίας , της Λετονίας , της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται άτομα που προέρχονται από εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την Ουκρανία και την υπόθεση της Κριμαίας και άλλες χώρες θα μπορούσαν να «αντιμετωπίσουν μια ρωσική μετωπική επίθεση», προειδοποίησε η Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανέφερε στον ομολογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας είναι «απαράδεκτες» και απείλησε με συνέπειες. Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωμάτες συνομίλησαν τηλεφωνικά ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη στο Κρεμλίνο που κάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας τμήμα της Ρωσίας , παρά την διεθνή κατακραυγή και τις αντιδράσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η προσάρτηση της Κριμαίας είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. «Εμείς δεν το αποδεχόμαστε και γι αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει κόστος και συνέπειες», είπε η Ψάκι στην καθημερινή ενημέρωση . «Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε πρόσθετες κυρώσεις και εξετάζουμε όλες τις επιλογές μας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα: 

Οι Ρώσοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε συμφωνίες στην Ευρώπη

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Ένας νεκρός από πυρά σε στρατιωτική βάση της Συμφερόπολης