Μπαράζ συναντήσεων κυβέρνησης και τρόικας

Μπαράζ συναντήσεων κυβέρνησης και τρόικας

Πρώτη στάση για τους δανειστές το ΥΠΟΙΚ, όπου θα συζητηθούν όλα τα μεγάλα θέματα.

Εφ΄όλης της ύλης διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας θα διεξαχθούν σήμερα, με την αρχή να γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών. Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που αφορούν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2014, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας των δικηγόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να οριστικοποιήσει τα στοιχεία για το 2013 και να συμφωνήσει για ένα προσχέδιο προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα.

Νωρίς το απόγευμα, θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, καθώς οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ). Το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς οι δανειστές ζητούν απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στις δύο εταιρείες, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει την εν λειτουργία αναδιοργάνωση τους.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από την Ελλάδα και έως τότε πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.  Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Ecofin της 15ης Οκτωβρίου, με αντικείμενο, κατά το δεύτερο στάδιο του ελέγχου, την επικαιροποίηση του Μνημονίου, τη συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2014.

Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014. «Αγκάθια» παραμένουν, επίσης, οι αποκρατικοποιήσεις (η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία), η είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή, οι επαγγελματικές μισθώσεις και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: «Δεν τα κάναμε θάλασσα με την Ελλάδα»