Barclays για Ελλάδα: Οι εκλογές και ο νέος μεγάκυκλος

Barclays για Ελλάδα: Οι εκλογές και ο νέος μεγάκυκλος
epa08215396 (FILE) - The headquarters of Barclays bank in Canary Wharf in London, Britain, 28 June 2012 (reissued 13 February 2020). Barclays on 13 February 2020 released their full year 2019 results, saying the Barclay Group's total 2019 income was 21,632 million pound, net operating income was 19,720 million pound and profit after tax stood at 3,354 million pound. EPA/TAL COHEN *** Local Caption *** 53595601 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το περιθώριο για ριζική ασυνέχεια πολιτικής και μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μικρότερο από ό,τι το 2015, αναφέρει η Barclays 

Στην ελληνική οικονομία υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών αναφέρεται σε νέα ανάλυσή του, που επιγράφεται «Greece: The election and a new megacycle» ο βρετανικός οίκος Barclays

Ειδικότερα, «το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει προβάδισμα πέντε έως έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, ενόψει των γενικών εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Οι ισχύοντες εκλογικοί νόμοι επιφυλάσσουν πλήθος πιθανών αποτελεσμάτων, περιπλέκοντας την πορεία της χώρας βραχυπρόθεσμα. Αλλά το περιθώριο για ριζική ασυνέχεια πολιτικής και μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μικρότερο από ό,τι το 2015.

Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση της COVID-19, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των περισσότερων ομοτίμων της ζώνης του ευρώ (EA) το 2021-22. Η σταθερή ανάπτυξη, το χαμηλό για μακροχρόνιο μέσο κόστος του δημόσιου χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ και στο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αντανακλά κυκλικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, αντί να υπονοεί ότι τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από το 2010 έχουν απολεσθεί.

Επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό ούριο άνεμο για τα κρατικά ομόλογα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P μετέβαλε πρόσφατα τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές και μια αναβάθμιση φαίνεται πιθανή εντός του επόμενου έτους. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης. Η συμπερίληψη στους δείκτες IG μπορεί να απέχει ακόμη λίγο καιρό, αλλά η αγορά μπορεί να τιμολογήσει αυτή την προοπτική πολύ εκ των προτέρων, εάν η εμπειρία της Πορτογαλίας το 2017 αποτελέσει οδηγό.

Μετοχές

Ένας νέος μεγακύκλος πιθανότατα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το φως των θετικών αναθεωρήσεων των EPS. Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετά τις εκλογές, προμηνύει ευοίωνα πράγματα για την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι βασικός δικαιούχος των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων εντός της ζώνης του ευρώ. Αυτό πιθανότατα θα συνεχίσει να ενισχύει τόσο τις εγχώριες όσο και τις ξένες επενδύσεις, εάν η χώρα εμμείνει στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Γενικότερα, η πολιτική σταθερότητα, η προθυμία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τα προνόμια της ΕΚ θα ωφελήσουν ολόκληρη την περιφέρεια και θα συμβάλουν στη μείωση του χάσματος με τον πυρήνα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: