Deutsche Bank: Στο σωστό μονοπάτι η Τράπεζα Πειραιώς – Ποια η νέα τιμή στόχος για τη μετοχή

Deutsche Bank: Στο σωστό μονοπάτι η Τράπεζα Πειραιώς – Ποια η νέα τιμή στόχος για τη μετοχή
Ο δείκτης NII ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του τριμήνου  

Αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Deutsche Bank, επιβεβαιώνοντας το σωστό μονοπάτι στο οποίο βαδίζει η τράπεζα.

Όπως επισημαίνεται, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο από άποψη αποτελεσμάτων, γεγονός το οποίο καθρεφτίζει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ). Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι το κόστος καταθέσεων «ανέβηκε» – αν και με ελεγχόμενο ρυθμό.

Το κόστος και οι προβλέψεις είχαν επίσης καλή απόδοση, επιτρέποντας στην τράπεζα να ορίσει νέο στόχο για τον δείκτη RoTE για το 2023 στο 12% έναντι περίπου 10% στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόκοι

«Ο δείκτης NII ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του τριμήνου και, παρότι, κατά την άποψή μας, πιθανότατα βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμά του, το γεγονός ότι το beta των καταθέσεων εξακολουθεί να βρίσκεται στο 10% το α’ τρίμηνο του 2023, υπόσχεται ότι οι επιδόσεις του NII είναι λίγο καλύτερες από τις αναμενόμενες. Επιπλέον, το guidance για το NII για το 2023 βελτιώθηκε σε 1,68 δισ. ευρώ έναντι 1,58 δισ. ευρώ προηγουμένως, φθάνοντας τα 1,60 δισ. ευρώ το 2025» αναφέρει η Deutsche Bank.

Η Πειραιώς αναμένει ισχυρή βελτίωση των επιδόσεων, η οποία αντανακλάται από την αύξηση της αναλογίας των καθαρών εσόδων από προμήθειες έναντι των περιουσιακών στοιχείων από περίπου 0,6% έως το 2023 σε περίπου 0,8% έως το 2025, κυρίως λόγω της πιστωτικής επέκτασης και άλλων πρωτοβουλιών που δημιουργούν αμοιβές (AuM, έσοδα από ενοίκια, κ.λπ.). «Αυτό, σε συνδυασμό με την περιορισμένη συνεισφορά από άλλες γραμμές εσόδων, μας οδηγεί να αναμένουμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι ο κύριος μοχλός των συνολικών εσόδων στο μέλλον» προσθέτει ο γερμανικός οίκος.

Κόστος

Εκτός από τα έσοδα, το κόστος φαίνεται ανθεκτικό στις πιέσεις από τον πληθωρισμό. Τα επαναλαμβανόμενα έξοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 2% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 23, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η Πειραιώς έχει θέσει αρκετά επιθετικούς στόχους για τον δείκτη κόστος προς έσοδα (κάτω από 40% το 2023 και ακόμα στο 40% έως το 2025).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλύτερες προσδοκίες για τα NPEs (ο στόχος του λόγου NPE έχει βελτιωθεί στο 5% το 2023 έναντι <6% προηγουμένως, φτάνοντας στο 3% το 2025) αντανακλούν τις περιορισμένες εισροές κόκκινων δανείων, αλλά δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε βελτιώσεις στο guidance κόστους-ασφάλειας. Αν και το κόστος κινδύνου (CoR)τ ο α’ τρίμηνο του 23 παρέμεινε περίπου στο 0,8%, η Πειραιώς διατήρησε τον στόχο του περίπου 1,2% για το 2023, ο οποίος πιθανότατα φαίνεται πολύ συντηρητικός. Για το 2025, προβλέπει περίπου 0,7%, κάτι που είναι λογικό, καθώς θα πρέπει να αντανακλά την ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού και ελαφρώς βελτιωμένα επίπεδα κάλυψης.

Τα επίπεδα κεφαλαίου συνέχισαν επίσης να βελτιώνονται σημαντικά, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει στο 12,2% (γ.+0,7 π.μ. QoQ) το α’ τρίμηνο του 23, δεδομένης της υψηλότερης από την αναμενόμενη συνεισφορά στα κέρδη, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα άρχισε να συγκεντρώνει μέρισμα 10% (έναντι. 15% των προηγούμενων προσδοκιών μας). 

Συνολικά, αυτό οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση των κεφαλαιακών στόχων, έως και >12,5% CET1 μετά τα μερίσματα για το 2023 και πάνω από 14,5% για το 2025.

Τιμή στόχος

Οι νέες εκτιμήσεις αυξάνουν την τιμή-στόχο στα 3,00 ευρώ (έναντι 2,95 ευρώ προηγουμένως), αντανακλώντας RoTE σχεδόν 11% (μετά την αφαίρεση του κόστους για AT1s) το 2024. Η Deutsche Bank βασίζει την αποτίμησή της στα κέρδη του 2024, χρησιμοποιώντας CoE 14,1% (από 14%) και ένα ρυθμό ανάπτυξης 1,8% (από 1.6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το ελαφρώς υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων που εφαρμόζει σε σχέση με τους ομότιμους, η τρέχουσα αποτίμηση των περίπου 4,5x σε όρους P/E και 0,45x σε όρους P/TBV για το 2024 φαίνεται φθηνή, ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται η σύσταση buy (αγορά).

Παρόλο που η Πειραιώς δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο προτιμώμενων ονομάτων στην Ελλάδα, η υπερκάλυψη των εκτιμήσεων θα μπορούσε να παραμείνει ένας συνεχής καταλύτης για τη μετοχή (όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών), παραδέχεται η Deutsche Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: