BBC: Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα λόγω Ρωσίας;

BBC: Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα λόγω Ρωσίας;

To "άνοιγμα" των Τσίπρα - Καμμένου σε Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις και η ανησυχία της Ευρώπης. 

Μετά τη ανάλυση του Fortune για το πώς οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της μπορεί να στρέψουν την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, αν δεν υπάρχει ευτυχής κατάληξη, και το BBC φιλοξενεί σχετικό άρθρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί στη Μόσχα και θα φιλοξενηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην αποστολή θα βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος και οι αναλυτές σημειώνουν τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτή η συνάντηση.

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και το χειρότερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι ότι θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο για να κρατηθεί εν ζωή. Επισήμως η Ελλάδα δεν αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, αλλά ένα δάνειο από τη Ρωσία ή από την Κίνα, θα μπορούσε να είναι μια προτιμητέα εναλλακτική ή συμπλήρωση σε οποιοδήποτε δάνειο προσφέρει η Ευρωζώνη που θα συμπεριλαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το άρθρο.
Τι θα μπορούσε όμως να περιλαμβάνει η ατζέντα σε μια υποτιθέμενη συνεργασία Μόσχας-Αθήνας; Το BBC αναφέρει πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για φθηνό αέριο και θα μπορούσε να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και καλύτερη πρόσβαση στην τουριστική βιομηχανία. Από την άλλη, η Μόσχα θα έβλεπε στο πρόσωπο της Ελλάδας τη χώρα που θα έθετε βέτο για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εσχάτως από την ΕΕ.

Το άρθρο σημειώνει πως από τα πρώτα 24ωρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία φάνηκε καθαρά πως κοιτάζει με νόημα προς τη Ρωσία. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός ήταν από τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, λίγες ημέρες αργότερα, έδειξε αντίθετος με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Και μπορεί οι Τσίπρας και Κοτζιάς να προέρχονται από το ΚΚΕ, ωστόσο ο Καμμένος που δεν ανήκει σε αυτόν το χώρο, διατηρεί με τη σειρά του καλές σχέσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής του King’s College στο Λονδίνο και ειδικός σε θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει: «Πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη ”ρωσική κάρτα” έτσι ώστε να κερδίσει καλύτερη θέση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να απομακρυνθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Κάτι που σημαίνει πως ανώριμο ακόμη να περιμένει κανείς από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σπάσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται και το οποίο έχει τεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος το 1976 είχε αποφανθεί πως «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Η προσέγγιση των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη Μόσχα δεν είναι αμελητέα. Το άρθρο σημειώνει την περίπτωση του Κώστα Καραμανλή που κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός (2004-2009), είχε κάνει λόγια για τη «διπλωματία των αγωγών», προσβλέποντας η Ελλάδα να γίνει η πύλη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ήταν μια πολιτική που εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους. Και συνεχίζει το άρθρο: «Αφού ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές του 2009, προέκυψε ένα σοβαρό θέμα. Η FSB, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε την ΕΥΠ αντίστοιχο ελληνικό, ΕΥΠ ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή λόγω των θέσεών τους για την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία».

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη ανησυχεί και αυτό φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο με προεξάρχουσα την Bild που διερωτάται αν πρέπει να φοβούνται οι Γερμανοί την Ελλάδα ή τη Ρωσία. Από την άλλη, όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας λέει στο BBC: «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Το να κάνεις εξωτερική πολιτική που έχει πολλαπλές διαστάσεις δεν είναι απαγορευμένο, ούτε είναι έγκλημα ή αμαρτία». Πάντως, οι αρνητές λένε πως η Μόσχα δεν βοήθησε την Κύπρο όταν εκείνη ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.