BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έτοιμος να κυβερνήσει

BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έτοιμος να κυβερνήσει

Εκτενές άρθρο του Βρετανικού Δικτύου BBC για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το BBC εισχωρεί στα άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ και αφιερώνει ένα άρθρο για τον Αλέξη Τσίπρα που θέλει διακαώς – εδώ και καιρό – να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Το βρετανικό άρθρο ξεκινάει με αναφορά στο μεγάλο πορτρέτο της μαρξίστριας επαναστάτριας, Ρόζας Λούξεμπουργκ, που κρέμεται στο γραφείο του Νίκου Σαμανίδη στη Θεσσαλονίκη, ιδρυτικού μέλους του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνωστός ως ΣΥΡΙΖΑ»

«Με πολλούς Έλληνες να έχουν εξουθενωθεί από τα πέντε χρόνια ύφεσης, αυξήσεις στη φορολογία και το ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οδεύουν ολοταχώς προς την εξουσία στις πρόωρες εκλογές που θα προκηρυχθούν βάσει του ελληνικού συντάγματος, αν στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», συνεχίζει.

«Έπειτα από δεκαετίες στην αντιπολίτευση, η Αριστερά ετοιμάζει επάνοδο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική», τόνισε ο κ.Σαμανίδης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η προοπτική να πάρει την εξουσία ένα αριστερό κόμμα στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης έχει «ταρακουνήσει» τις αγορές και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος, η Ελλάδα κινδυνεύει με μία ολέθρια έξοδο από την ευρωζώνη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση του, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με παρεμβατικές τοποθετήσεις προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον κυβερνώντα συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

«Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία. Θα προτιμούσα γνωστά πρόσωπα» είπε προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκαλώντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενώ το κόμμα έρχεται όλο και πιο κοντά στην εξουσία, έχει αμβλύνει πολλές από τις σκληρές πτυχές του και έχει προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες ακόμη και με τα hedge funds του Σίτι του Λονδίνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης και έχει καθησυχάσει τους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς αποφάσεις για το θέμα του χρέους», τονίζει το BBC.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος παραθέτει την εκτίμηση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρουν μία λογική διέξοδο από τη λιτότητα και μία ευκαιρία για να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι όροι του μνημονίου με νέους.

Το βρετανικό δίκτυο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο Ηράκλειο ότι «εμείς θα παίζουμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν», επισημαίνοντας ότι το κόμμα υπόσχεται να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες, να αναστείλει τις ιδιωτικοποιήσεις, να αυξήσει μισθούς και συντάξεις και να καταργήσει τους νόμους του μνημονίου για την απελευθέρωση των αγορών.

Νίκος Σαμανίδης: «Παραμένουμε ριζοσπαστικοί»
Ο Νίκος Σαμανίδης δίνει έμφαση στην προοπτική της εξουσίας που δεν έχει αλλοιώσει τη ριζοσπαστική φύση του κόμματος, παρά τη ραγδαία άνοδό του από την σχετική αφάνεια σε διεκδικητή της κυβέρνησης πριν από δύο χρόνια.

«Οι πλούσιοι, οι ελίτ, οι αγορές, το 10% των πλουσίων, όντως αυτοί έχουν ένα λόγο να ανησυχούν. Θα χάσουν τα προνόμιά τους. Η βάση των ψηφοφόρων μας έχει διευρυνθεί, αλλά οι ρίζες, οι ριζοσπαστική φύση του ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρηθεί χάρη στην κρίση. Το κόμμα μας δεν είχε, ούτε και θα σπάσει τους δεσμούς του με τους δρόμους και τα κοινωνικά κινήματα από τα οποία αναδύθηκε», πρόσθεσε ο Σαμανίδης.

Το BBC κάνει αναφορά στο 2004 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από το συνασπισμό ομάδων και κομμάτων, από μαοϊστές μέχρι πράσινους. Πριν από το 2012 η εκλογική του δύναμη ήταν πολύ μικρή και δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 5%. Ενιαίο κόμμα έγινε το 2013. «Αλλά το 2012, με την ελληνική κρίση στο απόγειό της, ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε και άγγιξε το 27% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου και έγινε το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στη χώρα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ξανά νικητής με 27%», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ικανός ρήτορας με καλή εξωτερική εμφάνιση
Εν συνεχεία BBC σκιαγραφεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι είναι ο νεαρότερος σε ηλικία αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ελληνική ιστορία και ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα σε διεκδικητή της εξουσίας. Τον χαρακτηρίζει «ικανό ρήτορα, με καλή εξωτερική εμφάνιση και απέχθεια στις γραβάτες, υπογραμμίζοντας ότι ανέλαβε τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008 και εξελέγη στη Βουλή το 2009.

«Παρά το αναμφισβήτητο χάρισμά του, ορισμένα μέλη τη του ΣΥΡΙΖΑ που τον γνωρίζουν από κοντά τον περιγράφουν ένα απλό καθημερινό πρόσωπο. Από την άλλη οι επικριτές του, τον χαρακτηρίζουν αλαζόνα, χωρίς εμπειρία και διψασμένο για εξουσία, έναν αποστάτη πολιτικό πρόθυμο να θυσιάσει την Ελλάδα για να ανέλθει στην εξουσία», συνεχίζει το BBC.

Κλείνοντας το άρθρο αναφέρει ότι «τη στιγμή που η συντηρητική Ευρώπη συντάσσεται υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως η επόμενη κυβέρνηση σε αναμονή».