Μπήκαν οι βάσεις για μια μετά-Brexit συμφωνία εφ’ όλης της ύλης Ελλάδας – Βρετανίας

Μπήκαν οι βάσεις για μια μετά-Brexit συμφωνία εφ’ όλης της ύλης Ελλάδας – Βρετανίας
(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Ï õðïõñãüò Åîùôåñéêþí Íßêïò ÄÝíäéáò óõíáíôÞèçêå ìå ôçí õðïõñãü Åîùôåñéêþí, Elizabeth Truss üðïõ õðÝãñáøáí Ìíçìüíéï Êáôáíüçóçò Ðåñß Äéìåñïýò Óôñáôçãéêïý Ðëáéóßïõ ìåôáîý ÅëëÜäáò êáé ÇÂ, êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõíÜíôçóÞò ôïõò, óôï Ëïíäßíï, ôç ÄåõôÝñá 25 Ïêôùâñßïõ 2021. Ï õðïõñãüò Åîùôåñéêþí, Íßêïò ÄÝíäéáò, ðñáãìáôïðïéåß åðßóêåøç óôï ÇíùìÝíï Âáóßëåéï, üðïõ áíáìÝíåôáé íá óõíáíôçèåß ìå ôçí õðïõñãü Åîùôåñéêþí, Elizabeth Truss, ìå ôçí õöõðïõñãü Åîùôåñéêþí áñìüäéá ãéá ôçí Åõñþðç êáé ôçí ÁìåñéêáíéêÞ ¹ðåéñï, Wendy Morton, ìå ôïõò ÐñïÝäñïõò ôùí Êïéíïâïõëåõôéêþí ÏìÜäùí Åîùôåñéêþí, Tom Tugendhat êáé ¢ìõíáò, Tobias Ellwood. ÊáôÜ ôçí ðáñáìïíÞ ç ôïõ óôï Ëïíäßíï, ï õðïõñãüò Åîùôåñéêþí èá åßíáé ïìéëçôÞò óôï “Royal United Services Institute”, ìå èÝìá “Åíéó÷ýïíôáò ôçí ÁóöÜëåéá êáé ôç Óôáèåñüôçôá óôçí Åõñþðç êáé ôç Ìåóüãåéï -Enhancing Security and Stability in Europe and the Mediterranean”. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÕÐÅÎ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υπογράψαμε μια ελληνοβρετανική συμφωνία που καλύπτει το σύνολο των τομέων: άμυνα, εμπόριο, μορφωτικές σχέσεις- οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί ό,τι είναι ενδιαφέρον για τις δύο χώρες» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο μετά τη συνάντηση που είχε με την Βρετανίδα ομόλογο του Ελίζαμπεθ Τρας σήμερα το πρωί στο Φόρειν Οφις.

«Αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε», σημείωσε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος του είναι να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών «ακόμη περισσότερο και να αποδείξουμε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ελάττωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Αντίθετα είναι μια ευκαιρία για στενότερες βαθύτερες ειλικρινέστερες διμερής σχέσεις».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξες στο Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και τα προβλήματα της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Τρας: Νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις

«Υπογράψαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις και για τις δύο χώρες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Τρας αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο. Όπως σημειώνει η κ. Τρας, η συμφωνία αυτή θα κάνει ευκολότερη τη συνεργασία μεταξύ «επιχειρήσεων, επενδυτών και βιομηχανίας», ενώ παράλληλα ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, σημειώνει πως «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας». Τέλος, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.